Održana tribina u Jagodini o proboju Solunskog fronta

|   Info
Predavanje je držao istoričar Đorđe Mamula, a organizator tribine je Srpska omladinska kulturna organizacija u saradnji sa jagodinskom bibliotekom "Radislav Nikčević"
Istoričar Đorđe Mamula tokom predavanja: Foto TV Kopernikus

 

Tribina „Vek od proboja Solunskog fronta“ održana je proteklog utorka u prostorijama Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“ u Jagodini. Predavanje o ovom istorijskom događaju držao je Đorđe Mamula, istoričar iz Beograda, a tribinu je organizovala Srpska omladinska kulturna organizacija, poznatija i kao Udruženje“SOKO“, u saradnji sa jagodinskom bibliotekom.

Predavač je istakao da je probojom Solunskog fronta ubrzan završetak Prvog svetskog rata i da je ovaj događaj od višestrukog značaja, ne samo za srpsku, već i za svetsku istoriju:

-Za nas je od velikog značaja, naročito zbog formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, potom Jugoslavije, a za Evropu i svetsku istoriju nestanak tri carevine: Austrougarske, Turske i Nemačke. Ruska carevina je već ranije nestala tokom Građanskog rata u Rusiji. Tu je naravno i stvaranje novih evropskih država poput Čehoslovačke i Poljske. Rumunija je dobila Erdelj, odnosno Transilvaniju, tako da je to jedan od najbitnijih događaja u novijoj svetskoj istoriji i u 20. veku. Ostvario se taj cilj da svi Srbi žive u jednoj državi, što se završilo neslavno, ali cilj je bio tokom celog 19. veka da se oslobodi Balkansko poluostrvo od Turske i Austougarske –rekao je Mamula.

Predavanje je privuklo brojnu jagodinsku publiku, a Udruženje „SOKO“ za nastupajući period najavljuje još sličnih događaja, kojim će obeležiti pobedu srpskog naroda u Velikom ratu.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar