Održano veče posvećeno Đuri Jakšiću

|   Info
U jagodinskom Književnom klubu, čitala se Đurina poezija, a govorilo se i o njegovom uticaju, kao i nepoznatim detaljima iz njegovog privatnog života
Foto: TV Kopernikus

 

Veče posvećeno velikanu domaće književnosti Đuri Jakšiću, održano je proteklog četvrtka u Književnom klubu u Jagodini koji i nosi njegovo ime. 

Prošlo je 140 godina od smrti ovog umetnika. Jedan od govornika, istoričar, mr Dejan Tanić, smatra da je Đura Jakšić bio jedan od najznačajnijih srpskih romantičara i da je ostavio značajan trag u našoj umetnosti:

-On je bio jedna veoma svestrana, umetničko intelektualna ličnost. Njegovi uzori bili su velikani evropske književnosti poput Betefa i Bajrona, a od domaćih to je bio Branko Radičević. Posebno je čast nama jagodincima ta što je neko vreme radio ovde u Jagodini i predavao likovnu umetnost u jagodinskoj realčici, sadašnjoj Gimnaziji. I u slikarstvu je ostavio dubok trag. On je jedna veoma značajna figura naše kulture, naše umetnosti, intelektualnog života i jedna od najblistavijih figura u Srbiji. Da je duže živeo i 20. vek bi ga zapamtio –istakao je Tanić.

Pored Tanića i predsednice Kluba, Snežane Bihler, o Đuri je govorio i jagodinski istoričar prof. Ninoslav Stanojlović, koji je izneo do sada nepoznate detalje iz Đurinog privatnog života, a sve to zahvaljujući istraživanju i arhivskim dokumentima. On je istakao da je tek posle smrti dobio svoje zasluženo mesto u srpskoj kulturi, kao i državljanstvo Srbije tek osam godina pre smrti. Takođe, dodao je i da je bio najstariji član prvog kolektiva jagodinske Gimnazije, a prema sećanjima njegovih učenika – bio je izuzetno strog. Često je boravio u Šarenoj kafani u Jagodini, a o njegovom životu u Jagodini i njegovoj ličnosti, pisali su Svetislav Šumarević, Jovan Skerlić, Emilo Cvetić i Paja Mihajlović, prvi jagodinski novinar.

Jakšićevu poeziju čitale su Kristina Bigić Makić, Anja Pavlović, Jovana Nikolić, Slavica Cvetanovski i Sara Pavlović, a u programu su učestvovali i Miomir Lakićević i Siniša Cvetković

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar