Odvojeni susreti Vučića i Tačija sa Mogerinijevom

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u sedište evropske Službe za spoljne poslove u Briselu gde se održava dijalog Beograda i Prištine. Federika Mogerini se najpre sastala sa Hašimom Tačijem.

 

Izvor: RTS, Tanjug

Dijalog u Briselu započinje odvojenim susretima Aleksandra Vučića i Hašima Tačija sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini. Nakon tih sastanaka, biće održana radna večara.

Uoči sastanka obe strane su najavile teške razgovore. U Briselu se očekuje da predsednici potvrde spremnost da intenziviraju rad na pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji, što je odlučujuće, kako je rečeno, za njihov evropski put.

Komentarišući izjavu Hašima Tačija da bi pre pregovarao sa đavolom nego sa njim, predsednik Srbije je danas rekao da je njegov zadatak da se ponaša odgovorno i ozbiljno, odgovornije i ozbiljnije od svih drugih da bi sačuvao mir i stabilnost.

Na prethodnom sastanku, početkom septembra predsednik Vučić nije se ni sastao sa delegacijom Prištine zbog njihovog odbijanja da se slože sa posetom predsednika jezeru Gazivode.

Još jedna problematična situacija u pozadini razgovora je odluka Prištine da uvede carine od deset odsto na uvoz robe iz Srbije, što je EU osudila kao kršenje sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini.

U Briselu kažu da se od razgovora može očekivati da utvrdi ritam budućih sastanaka kako bi se do konačnog sporazuma došlo u narednih nekoliko meseci, a najavljuje se da bi razgovori na ekspertskom nivou u ovoj fazi mogli da budu intenzivirani.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar