Ograničenje kursa menjačnicama

|   Info
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) doneo je je danas odluke kojima je ovlašćenim menjačima i pošti ograničen najniži i najniži kupovni i prodajni kurs za evro, koji može biti minus-plus 1,25 odsto u odnosu na zvanični srednji kurs, saopšteno je iz NBS.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Kako je objašnjeno, cilj ograničenja je da utiče na slučajeve gde su, usled nedostatka tržišne konkurencije, uočena veća odstupanja kupovnog i prodajnog kursa ovlašćenih menjača u odnosu na kurseve koje toga dana primenjuje većina ostalih menjačnica.

Takva odstupanja se beleže na specifičnim menjačkim mestima, poput aerodroma, benzinskih pumpi i tržnih centara, gde nedostatak konkurencije omogućava menjačima da u otkupu evra primenjuju znatno niži, a pri prodaji viši kurs u odnosu na uobičajene koje na taj dan primenjuju drugi.

Prilikom donošenja tih odluka, NBS je imala u vidu podatke da najveći procenat ovlašćenih menjača primenjuje kurseve koji se kreću u rasponu manjem od minus-plus 1,25 odsto u odnosu na zvanični srednji kurs, zbog čega ograničenje neće uticati na njihovo poslovanje.