Okončan protest ispred Sobranja, za sutra najavljena blokada sednice

|   Info
Protest građana Makedonije koji izražavaju neslaganje sa potpisanim dogovorom sa Grčkom o promeni imena te bivše jugoslovenske republike u „Republika Severna Makedonija“, okončan je večeras ispred Sobranja nakon nepuna dva sata okupljanja.

MIA prenosi da je protest završen mirno, bez incidenata i upotrebe pirotehničkih sredstava, ali uz pojačano prisustvo policije.
Agencija je prethodno javila da je protest započeo u 20 časova blokadom bulevara „11. oktobra“ i da su se istovremeno pripadnici policije rasporedili ispred zgrade makedonskog parlamenta.

Navodi se da su učesnici protesta uzvikivali ime predsednika države Đorđa Ivanova, uz povike „Makedonija“ i „Jedno ime imamo“ i pevanje patriotskih pesama.
Oni su naveli da ne prihvataju referendum o novom imenu Makedonije i tražili od premijera Zorana Zaeva i ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova da povuku sporazum, kao i ostavku ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog tvrdeći da je on kriv za to što je policija sinoć tukla nedužne građane.
Na kraju protesta upućen je poziv građanima da se ponovo okupe sutra u 11 časova ispred parlamenta kako bi blokirali sednicu na kojoj će na dnevnom redu biti predlog zakona za ratifikaciju sporazuma s Atinom.

Na protestu je najavljeno i da će se ovakva okupljanja održavati svake večeri u 20 časova ispred Sobranja sve do povlačenja tog sporazuma.

Izvor: Tanjug