Omaž Nušiću u Jagodini

|   Info
„Nušić je uvek aktuelan. Njegova dela će uvek biti primenljiva. Bio je multiaktivan u raznim područjima i zaista je ostavio vidnog traga do dan danas“ rekao je jagodinski istoričar Ninoslav Stanojlović povodom obeležavanja 80 godina od smrti Branislava Nušića
Foto: TV Kopernikus

 

Povodom 80 godina od smrti legendarnog srpskog komediografa Branislava Nušića, u jagodinskom Književnom klubu „Đura Jakšić“, proteklog četvrtka održano je veče posvećeno ovom velikanu srpske književnosti.

Tim povodom, govorilo se o njegovoj stvaralačkoj veličini, a jagodinski istoričar Ninoslav Stanojlović, izneo je niz detalja o njemu samom, kao i njegovom životu u Jagodini, što je on do detalja predstavio u svojoj knjizi „Nušić i Jagodina“. Ove godine se ujedno navršava i 135 godina od njegovog prvog dolaska u Jagodinu:

-Nušić je 1883. godine boravio u Ćupriji kod svog brata Konstantina, koji je iste godine otvorio apoteku u Ćupriji. Iste godine su posetili Konstantinovog kolegu, Antonija Šohaja, u Jagodini i od tada Nušić korača jagodinskom kaldrmom i uvek je tu među nama. Pisao je eseje, putopise, ima sjajnu etnološku studiju o Kosovu, čuveni udžbenik o retorici koji je i danas aktuelan. Takođe, bio je i odličan novinar. Obilazeći lokalne kafane, čuo je priču u grupi jagodinaca koji su bili do Amerike. Jednu od njihovih priča čuo je u kafani „Dardaneli“ koju je držao Jovanča Simić. Skoro 20 godina kasnije izgradio je lik Jovanče Micića, koji se prvi put javio u njegovom manje poznatom komadu „Običan čovek“ 1901. godine. Inače, njegovo delo „Put oko sveta“ „krčkalo se“ punih 10 godina i doživelo je premijeru 26. marta 1911. godine na velikoj sceni Narodnog pozorišta. Iako je publika odlično prihvatila taj komad, kritika ga je dočekala na nož. Međutim, za samo mesec dana izvedeno je 17 predstava sa čiča Ilijom Stanojevićem, po meni najboljim Jovančom Micićem –rekao je Stanojlović između ostalog.

Takođe, Stanojlović je istakao da se Nušić bavio i fotografijom, diplomatijom, ali da nije bio uzoran student. Često je dolazio u Jagodinu, gde je gledao pozorišne amatere (tada su se oni zvali „diletanti“), koji su ga, prema arhiviranim spisima, uvek slatko nasmejali.

Pored Stanojlovića, o Nušiću je govorila i Snežana Bihler, predsednica jagodinskog Književnog kluba. Anegdote iz života poznatog pisca čitali su Kristina Bigić Makić i Nenad Nikolić.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar