Ombudsman podržao "crnu listu" Ministarstva za rad

|   Info
Zaštitnik građana Zoran Pašalić podržao je objavljivanje "crne liste" firmi koje angažuju radnike "na crno" a koju svake nedelje objavljuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Izvor: Tanjug


Kako je danas saopšteno iz Ministarstva rada, Zoran Pašalić je na sastanku s ministrom Zoranom Đorđevićem rekao da želi da učestvuje u kontroli subjekata i poslodavaca, ali i da dobija povratne informacije o sankcijama.

"Poštovaćemo sve zakonske mere i podržaćemo one zakone koji se tiču zaštite prava radnika. Ovo je samo jedan u nizu sastanaka, do kraja nedelje očekujemo sastanke i sa ostalim relevantnim institucijama", poručio je Pašalić.

Ministar Đorđević je naglasio da su svi jednaki pred zakonom i da neće biti povlašćenih.

"Moramo zajedno da se borimo za veću bezbednost i zaštitu na radu, s jedne strane, a sa druge, protiv rada na crno i nelojalne konkurencije", naglasio je Đorđević, a navodi se u saopštenju ministarstva.

Dodao je da je cilj javnog objavljivanja spiska na sajtu ministarstva da zaštiti i zaposlene i poslodavace.

"Zaštita i bezbednost na radu je od velikog značaja za borbu protiv rada na crno, i upravo Uprava za bezbednost i zdravlje na radu će pojačati kontrolu kada je u pitanju izdavanje licenci i kontrolu rada onih koji već imaju licence", rekao je ministar Đorđević.

Zaštitnik građana je naglasio da ne može da utiče na rad prekršajnih sudova u pogledu dužine i ishoda postupka, ali da će preduzeti sve što dozvoljava Zakon o Zaštitniku građana, a to je da učestvuje u postupcima kontrole.

Na spisku Ministarstva za rad trenutno se nalazi 464 neregistrovanih firmi i poslodavaca kod kojih su zatečeni radnici "na crno".

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar