Opozicija traži pomoć od evropskih lidera

|   Info
Lideri opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i evropskim liderima.

Izvor: TANJUG

 

U pismu traže da se zaustavi "kafkijanski progon" koji se, kako navode, sprovodi nad njima i političkim savezom kojeg predstavljaju.

U pismu, oni traže da se Crnoj Gori pomogne u odbrani osnovnih demokratskih načela, jer "gušeći ljudska prava i slobode, crnogorski režim ozbiljno destabilizuje društveno političke prilike", prenosi CdM.me.

Prema njihovim rečima, Demokratski front, najjači opozicioni savez u Crnoj Gori, već duže od dve godine prolazi kroz sve moguće i nemoguće faze institucionalnog progona.

"Ubeđeni smo da danas u Evropi ne postoji progonjeniji politički savez čiji se lideri nalaze u nekoliko sudskih procesa, a funkcioneri u protivzakonito određenim višemesečnim pritvorima, uz kontinuirano kršenje najosnovnijih ljudska prava. Jedno od tih prava je naše onemogućavanje da obavljamo svoje međunarodne političke aktivnosti jer su nam oduzete putne isprave", navodi se u pismu.

Pre dva dana Demokratski front je saopštio da je Viši sud u Podgorici doneo rešenje kojim se opet oduzimaju pasoši liderima tog opozicionog saveza Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

Madić i Knežević su, pored Vučiću, pismo uputili i predsednicima Rusije Vladimiru Putinu, Francuske Emanuelu Makronu, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Lilijan Mori Paskje, Evropskog Parlamenta Antoniju Tajaniju i Skupštine OEBS-a Džordžu Cereteliju