Oprezno na putu do Grčke!

|   Info
Ukoliko ste se ovog leta odlučili na put u Grčku automobilom imajte na umu da su kazne za saobraćajne prekršaje ovog proleća debelo pooštrene, pa vas pojedini prekršaji mogu koštati i stotine evra.

Izvor: Blic

Poslednji dan marta doneo je nove saobraćajne propise u jednoj od Srbima omiljenih zemalja za letovanje, a kazne su od zavisnosti od težine prekišaja podeljene u tri kategorije - do 100, 300 i 600 evra.
Ipak, ono što je najviše unelo nemire među srpskim putnicima jeste oduzimanje tablica i isprava kao mere sankcionisanja neodgovornih vozača. Preciznije, u izveštaju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, objavljenog maja ove godine, navodi se da grčka policija može oduzeti saobraćajnu ili vozačku dozvolu i registarske tablice na period od 60 dana. Tome treba dodati i da je nekadašnja odredba da je kaznu moguće umanjiti za 50 odsto ukoliko se plati u roku od 10 dana - ukinuta.

U istom obaveštenju navodi se i niz prekršaja za koje je predviđeno oduzimanje pomenutih tablica i ispava:

  – korišćenje mobilnog telefona u vožnji bez bežičnih slušalica, odnosno uređaja za telefoniranje u automobilu
  –   nevezivanje sigurnosnog pojasa
  –  vožnja motorcikla bez kacige
  – bacanje opušaka i sličnih predmeta kojima se može izazvati požar ili udes, ili se zagađuje okolina
  –  parkiranje na mestima gde se onemogućava prilaz rampama za invalide ili na mestima predviđenim za parkiranje invalida
  –  vožnja (čak i na kraće) u zaustavnoj traci na auto-putu
   – kršenje propisa kojima se reguliše prevoz dece

"Za neke prekršaje, kao što je kretanje teretnih vozila i autobusa duže vreme preticajnom trakom na autoputu, oduzima se samo vozačka dozvola na 60 dana" dodaje se. Auto-moto savez Srbije navodi čak i aktuelni cenovnik prekršaja, koji izgleda ovako:

    nedozvoljeno parkiranje – od 40 do 80 evra
    prekoračenje brzine – od 40 do 750 evra
    nevezivanje pojaseva – 350 evra
    nepoštovanje pešaka – 200 evra vožnja u alkoholisanom stanju – od 0,5 do 0,8 promila - 78evra, od 0,8 do 1,1 promila - 156 evra, preko 1,1 promila - 625 evra opasna vožnja – 700 evra korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje – 100 evra

Treba dodati da širok raspon novčane svote koji se uočava kod visine kazne za prekoračenja brzine zavisi od toga za koliko je prekoračena dozvoljena brzina i gde je prekršaj zabeležen (u naseljenom mestu ili van njega).

Važno je napomenuti i da se novčane kazne uvećavaju za 100 odsto ukoliko počinilac ima godišnji oporezivi prihod od 50.000 do 100.000 evra i 200 odsto ako počinilac ima godišnji oporezivi prihod veći od 100.000 evra, na osnovu poslednje poreske prijave.

Iz AMSS-a dodaju da je u Grčkoj obavezno vezivanje svih pojaseva, obavezan je i trougao, prva pomoć, pa i protivpožarni aparat, koji, začudo, ne predstavlja bavezu u većem broju evropskih zemalja.

Deca i auto-sedište

U Grčkoj je zabranjeno da se deca starija od 3 godine i niža od 1.50 metara voze na prednjem sedištu vozila. Deca do 3 godine moraju da koriste dečija sedišta odgovarajuća njihovojh težini u svim automobilima, kombijima, osim ukoliko se voze na zadnjem sedištu taksija. Dečija sedišta treba da odgovaraju ECE standardu 44/03 ili novijim.

Deca visine 1.35 metara i viša mogu da koriste regularne sigurnosne pojaseve. Vožnja dece na prednjem sedištu u specijalnim dečijim sedištima okrenutim suprotno pravcu kretanja vozila dozvoljena je samo kada je deaktiviran vazdušni jastuk.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar