Otvoren 4. viteški festival "Just Out" u Despotovcu

|   Info
Tokom sva tri dana trajanja festivala, učestvovalo više od 600 vitezova iz 22 zemlje Evrope. Na hiljade posetilaca uživalo u glavnom, ali i pratećem programu
Foto: TV Kopernikus

 

Najveći viteški festival u Evropi, „Just Out“ održan je od 24. do 26. avgusta u podnožju manastira Manasija. Festival se održao po četvrti put, ove godine sa posebnim povodom, a to je 600 godina od završetka zidanja manastira Manasija.

Na hiljade posetilaca sa svih strana Srbije, ali i sveta, uživalo je u programu ovogodišnjeg festivala. Prema rečima Nikole Nikolića, predsednika opštine Despotovac, festival znatno doprinosi razvoju turizma ove opštine:

-Mi smo ovde, posle posete predsednika Republike, u poslednjih godinu dana imali značajno poboljšanje infrastrukture. Kao što se vidi, do manastira je urađena pešačka staza i ostalo je još par detalja da se sredi do kraja. Takođe, promocija opštine je bila na jednom velikom nivou, jer očekujemo svake godine sve veći broj turista. Mislim da smo postigli dosta –rekao je Nikolić.

Direktor festivala, Vladimir Blagojević, ponosan je na činjenicu da festival svake godine sve više raste i da ima posetilaca, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva:

-Ovogodišnji festival je karakterističan po tome što je obimniji od svih do sada. Imamo preko 20 zemalja učesnica, došle su nam i neke nove zemlje. Ponovo smo izašli iz okvira Evrope, tako da ove godine imamo goste iz Sudana i Irana. To je novost u svakom slučaju. Svake godine smo sve bolji i verujemo da ćemo na desetogodišnjicu festivala biti perfektni –rekao je Blagojević.

Više od 600 boraca iz Srbije, Austrije, Turske, Francuske, Švedske, Mađarske, Ukrajine i drugih zemalja predstavilo se različitim viteškim borbama i performansima poput mačevanja kroz vekove i srednjovekovnih oklopnih borbi. Svi borci su dali svoj maksimum da se na bojištu ispod zidina manastira Manasija oseti prava srednjovekovna atmosfera, koja je publiku ostavila bez daha.

Tokom prve večeri, prikazan je i film o Despotu Stefanu Lazareviću “Naučiti mrak da sija – Čuvari Manasije”, a nagrada “Heroj 2018. godine” pripala je preminulom glumcu Nebojši Glogovcu, koji je i narator filma. Publika je mogla da uživa i u nastupu muzičkih grupa “Ethnomus”, “Spiritual Seasons” i “Eriney” koji su izvodili tradicionalnu muziku, kao i u nastupu plesne trupe “Una saga Serbica” koja je se predstavila igrama koje su inspirisane srednjim vekom. Publika je bila impresionirana, te je svaki nastup pozdravila ovacijama.  

Prateći program tokom sva tri dana trajanja festival je bio izuzetno bogat i zanimljiv, tako da se može reći da su organizatori dali sve od sebe da se u digitalnom dobu oseti duh srednjeg veka.  Tokom sva tri dana, još od prepodnevnih časova, u ulici starih zanata, posetioci su imali prilike da se oprobaju u radionicama sa kožom i drvetom, viteškoj školi jahanja, grnčarskoj radionici, kaligrafiji, mačevanju, bacanju koplja i sekire i brojnim drugim sadržajima, u kojima su najveće zadovoljstvo pronalazili oni najmlađi. U krugu manastira bila je otvorena i izložba muzejskih eksponata, koja je privukla veliku pažnju posetilaca. 

Festival je organizovan je pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dušan Miletić

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar