Otvoren 56. Sajam nameštaja

|   Info
U Beogradu je otvoren 56.međunarodni sajam nameštaja. Rasim Ljajić,ministar trgovine i turizma otvarajući manifestaciju rekao je da uprkos najavi propasta drvne industrije ona je pokazala fleksibilnost i potencijal za opstanak. Ljajić je naglasio da se očekuje da će ova industrija smanjiti nezaposlenost a povečati izvoz.
foto:Tv Kopernikus

 

I ove jeseni 56. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dokaracije potvrđuje internacionalni karakter okupljanjem velikog broja poslovnih ljudi, kupaca, arhitekata, dizajnera i distributera iz regiona i svih krajeva Evrope. Sve veće interesovanje kompanija iz cele Evrope  donosi priliku domaćim kupcima da se u Beogradu upoznaju sa novim i najatraktivnijim  dizajnerskim rešenjima. Rasim Ljajić, ministar trgovine i turizma prilikom obračanja na otvaranju sajma naglasio je da naša industrija nameštaja  zaslužuje ovakav sajam.

„Uprkos nekim katastrofičnim najavama o propasti naše drven industrije ona je pokazala ne samo fleksibilnost, već i svu svoju moć i potencijale za opstanak i dalji razvoj. Mi danas imamo uprkos svim tim najavama i rast proizvodnje od devet odsto, proadaju nameštaja na domaćem tržištu od 14 odsto i izvoz je porastao za 16 odsto u prošloj godini i dostigao je 418 miliona evra.“ naglašava Ljajić

Rasim Ljajić, ministar trgovine smatra da postoji šansa za dalje unapređenje jer ovo bi trebalo da bude jedna od industrija koja svakako može da pomogne rastu BDP-a, smanjenju nezaposlenosti a posebno rastu izvoza.

„ Dva ključna izazova su izraženi nedostatak radne snage odnosno ljudi  se sve manje odlučuju da rade u drvnoj industriji i drugo još veći izazov je činjenica  da u velikoj meri izvozimo građu i trupce.Kada bi se taj izvoz smanjio i kada bi smo koristili rezanu građu za proizvodnju nameštaja mogli bi da povečamo izvoz za 150-200 miliona evra. “ dodao je Rasim Ljajić

Očekuje se da će tokom šest dana, sajam posetiti oko 85 hiljada posetilaca što Beograd čini neprikosnovenim sajamskim centrom. Za sve posetioce posebno sajam je posebno primamljiv zbog ekskluzivnih sajamskih pogodnosti, a svi izlagači su za kupce najavili specijalne popuste.