Otvorena izložba posvećena generalu Dušanu Dodiću u Jagodini

|   Info
Otvaranju izložbe u Jagodini prisustvovao je i unuk Dušana Dodića, prof. dr Veljko Milutinović, od koga je i pozajmljen jedan deo muzejske postavke. Izložba će u Jagodini biti otvorena do sredine oktobra
Foto: TV Kopernikus

 

Izložba „General Dušan Dodić, junak Velikog rata“ otvorena je proteke srede u Zavičajnom muzeju u Jagodini. Autor izložbe je muzejski savetnik i istoričar Duško Grbović.

Izložba se organizuje u sklopu projekta „Vek Velikog rata 1918-2018“ koji u celini finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i njeno održavanje pomogle su brojne institucije i pojedinci:

-Ova godišnjica je prilika da se kaže nešto više o čoveku koji je oslobodio Jagodinu. Postavku izložbe čini građa Zavičajnog muzeja u Jagodini, građa njegovog jedinog unuka, prof. dr Veljka Milutinovića koji živi u Beogradu, gradskog muzeja u Vršcu i Muzeja Bele Crkve. Takođe, a jedan deo je pozajmljen od profesora Ninoslava Stanojlovića. Ova izložba je samo jedna u nizu aktivnosti koju će Zavičajni muzej da sprovede u cilju obeležavanja stogodišnjice proboja Solunskog fronta i oslobođenja Srbije u Prvom svetskom ratu –rekao je Grbović.

General Dušan Dodić rođen je u selu Milutovac kod Trstenika, te je logično bilo da u organizaciji izložbe učestvuje i Narodni univerzitet iz Trstenika:

-Izložba je plod jednog velikog i upornog rada. Publici u Jagodini, a potom i u Trsteniku i drugim srpskim gradovima, predstavićemo jednu ličnost o kojoj je pisao Crnjanski i koju je naslikao Milić iz Mačve. Dodić je oslobodio Jagodinu, Aleksinac, Vranje, Niš, Belu Crkvu, Vršac i mnoge druge srpske gradove. Nosilac je 15 domaćih i pet stranih odlikovanja. Bio je veliki čovek i rodoljub čija je porodica dala velike ljude –rekla je Jelena Vukčević, istoričar i kustos Muzejske zbirke Narodnog Univerziteta u Trsteniku.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i unuk generala Dušana Dodića, prof. dr Veljko Milutinović:

-Želeo bih da istaknem da sam impresioniran dubokom profesionalnošću i entuzijazmom tima koji je stvorio ovu izložbu. Apsolutno svaki detalj je osmišljen na jedan perfektan način, što zaslužuje veliko poštovanje cele nacije jer ovakvi poduhvati nisu tako česti, a važni su –rekao je Milutinović.

Izložba je privukla veliki broj ljubitelja istorije, a za posetioce će biti otvorena do polovine oktobra, posle čega se seli u Trstenik.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar