Ovo su namirnice koje ne bi trebalo da konzumirate zajedno

|   Život
U lošoj prehrambenoj kombinaciji i zdrave namirnice mogu postati neprijatelji zdravlja i uzrokovati umor, tromost, probleme sa želucem i gomilanje kilograma. Zato se pri spajanju hrane pridržavajte osnovnog pravila - ne jedite istovremeno brzo svarljive namirnice sa onima koje se vare sporo!

 

Izvor: Blic

Nutricionista Milka Raičević objašnjava da je za varenje voća potrebno oko 30 minuta, za lisnato povrće oko 40, pasulj, grašak i žitarice vare se od 90 minuta do dva sata, mleko od 80 do 100 minuta, za soju je potrebno dva sata, za kuvano meso i ribu tri do četiri sata.

- Ako se u obroku nađe pet različitih vrsta namirnica u želucu se u isto vreme odvija i pet različitih procesa varenja, a u svakom sudeluju drugačiji enzimi. Brzo svarljiva hrana mora pritom čekati da sporo svarljive namirnice napuste želudac. Dok čeka na red, voće, kuvano i sirovo povrće i hrana koja sadrži skrob razgrađuje se i fermentira, dolazi do njenog raspadanja i zato smo stalno puni otrova, a posledice su gasovi i nadutost - objašnjava nutricionista i savetuje da voće uvek jedete samo i to pola sata pre jela ili najmanje tri sata posle.

Obrok počnite laganim povrćem bogatim vodom, a meso jedite poslednje, kada su enzimi "najubrzaniji". Ukoliko spajate hranu različitog vremena varenja neminovno će doći do smetnji sa varenjem, gasova i nadutosti, bolova u stomaku, mučnine i umora.

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar