"Packa" za Prištinu: SAD su rekle, nećemo prihvatiti sve

|   Info
U intervjuu za Koha ditore, odlazeći ambasador SAD Greg Delavi u Prištini uputio jasnu poruku tamošnjim političarima: SAD neće prihvatiti bilo kakvo rešenje.

 

Izvor: Beta

Odlazeći ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delavi izjavio je da dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije nedostaje demokratski legitimitet i da njegova zemlja neće prihvatiti bilo kakvo rešenje koje eventualno bude postignuto.

"Mislim da je stvar Skupštine (Kosova) da obezbedi demokratski legitimitet. Skupština, nažalost, nije bila u stanju da obezbedi 61 glas za sve što se odnosilo na dijalog", kazao je Delavi.

On je dodao da rešenje treba da bude održivo i prihvaćeno od građana obe strane, to jest da doprinese stabilnosti regiona. "Mi nismo rekli da ćemo prihvatiti bilo kakvo rešenje... Mi smo rekli da ćemo razmotriti ponuđena rešenja i da ćemo izraziti naša uznemirenja, ako ih bude", kazao je Delavi.

Govoreći o najavama i zakonima koji se odnose na transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova, Delavi je rekao kako niko nije davao veću podršku BSK od SAD, ali i dodao da nije bilo pogođeno pravo vreme kada je to objavljeno.

"Mislim da je sada značajno da lideri Kosova nastave da rade sa narodom i zajednicama i da objasne šta je to (što se predlaže)", kazao je američki ambasador.

On je dodao da je najvažnije da se manjinskim zajednicama jasno stavi do znanja da će te snage braniti sve, uključujući i manjinske zajednice.

Takođe je zatražio da povodom pitanja BSK bude daleko više konsultacija sa NATO.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar