Pahor: Srbiji nije lako

|   Info
Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je u intervjuu za Politiku od ponedeljka da se nada će Srbija uspeti da premosti sadašnju zahtevnu geopolitičku situaciju u duhu evropskih vrednosti.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet, Politika

"Srbiji nije lako. Vidim da moj prijatelj Vučić ne može u potpunosti da računa na evropsku budućnost Srbije, zato se trudi da očuva strateške odnose na svim stranama, a to je u ovim geopolitičkim podelama sve teže i teže", rekao je Pahor.

On je ocenio da je vrlo važno da pri svim problemima Srbija jača demokratiju i kroti nacionalizam, dodavši da veruje da će i Srbija i Evropska unija učiniti sve da Srbija što pre postane članica EU.

"Vojna neutralnost nije prepreka - i u EU imamo neutralne države. Ali činjenica je da EU ima zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, za koju želimo da postane efikasnija, a prvi uslov za to je jedinstvo njenih članica", rekao je Pahor.

On je istakao da EU poštuje odluku Srbije da ne želi da pripada NATO, što je legitimno, ali da misli da se "baš sada i baš u ovim uslovima odlučuje o geopolitičkoj sudbini Zapadnog Balkana za sledećih 10-15 godina".

"Činjenica da EU ne želi ili ne zna snažnije da dođe u ovaj deo Evrope - imaće posledice. Na ovom prostoru će se utvrditi Rusija, Kina, Turska i zalivske države. EU nikako ne uspeva to da sagleda", rekao je Pahor i dodao da će se i dalje zalagati za evropsku perspektivu Zapadnog Blakana i njegovo priključenje EU.