Patrijarh Porfirije: Potrebno je suprotstaviti se bilo kom progonu

|   Info
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije izjavio je večeras na obeležavanju 26. godišnjice stradanja Srba u hrvatskoj akciji "Oluja" da se moli za mir, da pamti postradale, ali da ne treba zlopamtiti i da se treba moliti gospodu da u svoja nedra prihvati i druge tragično postradale, ma kojoj veri ili narodu pripadali.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Jer su za Boga sve žrtve iste zvali se oni "Jovan, Jozo ili Jusuf", istakao je patrijarh.

On je upitao i ko je dobio progonom Srba i dodao da je "ostala samo pusta, prazna, neobrađena zemlja, zlo je upisalo svoj dobitak, čovek je poražen, a Bog izneveren".

On je rekao da je svaka nevina žrtva u Hristu sada i ovde deo slave i trijumfa.

Kako je istakao, kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski mnogo puta je bio u Dalmaciji i zavoleo tu zemlju.

"Malo gde mi je nebo bilo blisko kao tamo i upoznao sam čestite Srbe i mnogo dobrih Hrvata koji su, vekovima upućeni jedni na druge, međusobno živeli, obogaćivali se, ali imaju nesporazume i sukobe i sami nalazili način da idu dalje. Siguran sam da mnogi među vama ipak dele moje iskustvo", rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je rekao da danas glasno treba reći da ne zaboravljamo "one krajeve u kojima smo se majčinim mlekom hranili i to ne samo mi, nego i naši preci" i da i dalje u srcu čuvamo Nemanjićke dalmatinske manastire i druge svetinje u kojima se dolazeći sa svih strana sveta okupljamo i gradove koje su podigli naši preci i sve koji su na vojnoj granici štitili Evropu od Turaka.

"Znam da ste ovde svili novo gnezdo, ali da ste srcem i dušom u Dalmaciji i drugim krajevima, moleći se za svoje bližnje. Ne želimo da vodimo ratove komemorativnim politikama sećanja, a još manje da uđemo u matricu zapomaganja i trajno uđemo u stanje žrtve. Narativ žrtve ne može biti pokretač nadahnuća, pre je trajna muka i pakao", rekao je patrijarh.

On je rekao da nisu potrebni samozvani mirotvorci kao posrednici "jer su oni često vođeni nama nepoznatim interesima pod plaštom mirotvorstva, oni nam često nameću formule našeg nesporazuma sa drugima".

Potrebno je suprotstaviti se bilo kom progonu, bilo koga, bilo kada i bilo gde, poručio je patrijarh.