Petković: Kompanija Elektrosever je srpska

|   Info
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je zadovoljan dogovorom sa Prištinom o energetici i nastavku dijaloga koji vodi ka formiranju Zajednice srpskih opština, ističući da nema dileme oko toga da je kompanija Elektrosever srpska i da će moći nesmetano da distribuira struju na Kosovu i Metohiji.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, RTS

On je  za Radio-televiziju Srbije rekao da je nakon sastanka održanog u utorak sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom kosovski zvaničnik Besnik Bisljimi otvoreno rekao da je Priština spremna da krene da razgovara o Zajednici srpskih opština onda kada se dogovori sa Beogradom o energetici.

Na pitanje da li će Priština naplaćivati struju Srbima na severu Kosova, Petković je rekao da se to neće dogoditi i da je mapom puta za primenu energetskih sporazuma u okviru dijaloga pod posredovanjem Evropske unije garantovano da će Elektrosever distribuirati struju iz centralne Srbije na sever Kosova.

"Ovom mapom puta tačno su utvrđeni koraci i rokovi i jedne i druge strane i to je prva tačka - čeka se da Priština izda licencu Elektroseveru", kazao je Petković.

Prema njegovim rečima, zvanično pismo Lajčaka garantuje trajno prisustvo Elektrosevera u Valaču i da samo uz njegovu dozvolu Kosovska kompanija za distribuciju električne energije i Kosovski operator prenosnog sistema električne energije mogu da pristupe trafo stanici Valač i ništa više od toga.

"Najbitnije je to da više nema pretnji da će Kurti da upadne na sever Kosova i Metohije", napomenuo je Petković.

On je negirao postojanje dugova stanovnika severa Kosova i Metohije za struju, jer, kako kaže, ranije nije postojala ugovorna obaveza, dodavši da je struju koja je stizala na sever Kosova struja koju je Beograd plaćao godinama.