Petković: Srbija će razmoriti povratak 1.000 pripadnika vojske i policije na KiM

|   Info
Kosovski premijer Aljbin Kurti nastavio je sa protivpravnim i nasilnim akcijama u cilju okupacije severa Kosova, izjavio je sinoć direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i najavlio da će Srbija razmoriti povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u petak i narednih dana imati važne i značajne razgovore, a kada dođe vreme on će o zaključcima obavesti javnost, najavio je Petković na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije nakon što su lokalni mediji na severu Kosova ranije objavili da je posle 20:00 časova dvestotinak pripadnika Kosovske policije iz južnog dela Kosovske Mitrovice ušlo i rasporedilo se u severnom delu grada.

Prema nasim saznanjima, do 350 policajaca, što patrolnih sa pancirima, što pripadnika Rosu sa dugim cevima, pod punom ratnom opremom i oklonim vozilima su oko 20:30 upali na sever Kosova iz pravca južne Mitrovice ka Bošnjačkoj mahali, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, jedinice su se rasporedile po celoj Mitrovici i stacionirali se u mešovitim naseljima u severnom delu - Suvi Do, Brđani, Mikronaselje, Tri solitera i Bošnjačka mahala.

Kao razlog ili povod za upad, rekao je Petković, navodno je to što su Albanci uplašeni zbog onoga što se događa na severu Kosova.

Albanska policija sa juga, a došli su iz pet regiona južno od Ibra, po Briselskom sporazumu nema pravo da bude na severu, već samo policija Direktorata Sever. To svi dobro znaju i svi se prave ludi, poručio je Petković.

To su, ocenio je on, opasne akcije koje imaju za cilj da "sahrane" Briselski sporazum i posle ovakvog upada policajaca, Srbija će razmotriri da vrati do 1.000 pripadnika svojih snaga, po Rezoluciji 1244 SB UN, član 4 i član 6 aneks dva, rekao je Petković.

Predsednik Vučić je mnogo puta do sada ponovio da se više nikada neće ponoviti pogrom ili Oluja. Nisu dovoljno dobro shvatili oni na Zapadu, koji treba da urazume Prištinu, to što je rekao, da nećemo dozvoliti stradanje ili progon svog stanovništva, napomenuo je Petković.

Nadam se, rekao je od, nakon ovoga večeras da oni koji treba da urazume Kurtija shvataju šta znače te Vučićeve reči.

Mi želimo da sačuvamo naš narod i nećemo dopustiti da ga neko progoni, ubija i matretira. Neka dobro vode računa oni na Zapadu i oni sa kojima razgovaramo iz zapadnih zemalja, a pre svega mentori kosovske nezavisnosti, da ne budu iznenađeni odlukama Beograda, poručio je Petković.

Nismo mi ti koji su ušli u provokacije, prekršili Briselski sporazum niti oni koji ne žele normalizaciju odnosa. To sve radi Aljbin Kurti, zaključio je Petković.