Plenković: Što je previše, previše je

|   Info
Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je izjavu Aleksandra Vučića koji je Hrvatsku uporedio s nacističkom Nemačkom kao veliko preterivanje.
Foto: Fonet

On je dodao da se dobro zna da se rat vodio na teritoriji Hrvatske, a ne Srbije, da je Miloševićev velikosrpski režim izvršio agresiju na Hrvatsku i da je "Oluja" okončala okupaciju Hrvatske.

"Što se izjave tiče i poređenja koja se odnose na holokaust što je previše, previše je", rekao je Plenković novinarima u Sinju, gde se danas održava 303. Sinjska alka.

Kako prenosi, Hina, Plenković je rekao da Hrvatska želi politiku pomirenja, saradnje i dobrosusedstva zbog čega je bitno suočiti se s prošlošću i utvrditi istinu.

Vučić je sinoć u Bačkoj Palanci, na skupu povodom Dana sećanja na stradale i izbegle Srbe tokom "Oluje", rekao da je "Hitler hteo svet bez Jevreja", a da je "Hrvatska i njena politika htela Hrvatsku bez Srba".

On je kazao i da su 4. avgusta, istog datuma kada je 1995. počela "Oluja", nacisti 1944. provalili u skrovište jevrejske devojčice Ane Frank, koja je kasnije stradala u logoru, i ocenio da to nije slučajnost.

Tu izjavu danas su osudili i vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i najveća opoziciona Socijaldemokratske partija Hrvatske (SDP). osudile su izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića date povodom obeležavanja godišnjice hrvatske vojno-policijske operacije "Oluja" iz 1995. godine.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar