Plivački maraton "Trka mira - Jarak Šabac" u novom izdanju

|   Sport
Ove godine tradicionalni Plivački maraton "Jarak-Šabac" biće održan u potpuno drugačijem izdanju. Plivanje od sremskog sela Jarak do Šapca biće samo simbolično obeleženo ulaskom plivača u reku Savu , dok će centralni deo programa biti realizovan do starog do novog mosta, gde će učesnici plivati četiri kruga, odnosno uzvodno i nizvodno.
Foto: televizija Kopernikus

Manifestacija Šabački plivački maraton “Trka mira – Jarak Šabac” biće održana od 4. do 5. avgusta, na plaži Stari grad u Šapcu. Program počinje izložbom ribolovačkih kolaža “Riba-devojka”, Vitomira Aćimovića iz Beograda u medijateci Narodnog muzeja u Šapcu od 12 časova. Od 10 časova, u nedelju glavnog dana manifestaciju  će tradicionalno otvoriti  takmičenje za “Najbolji riblji kotlić” . Start maratona je u 11 časova. Oko 80 plivača svih generacija plivaće po novim pravilima i to  od vojnog spusta (10km) odnosno  (5km+4*1250 m). U drugoj trci plivaće se četiri puta po 1,25 kilometara. Još jedna novina je Čivijaški izazov u dužini od 1250 metara (625m) . Distanca od 19 kilometara od Jarka do Šapca koja se do ove godine plivala, polako odlazi u zaborav.

Inače Međunarodni plivački maraton "Jarak-Šabac" imao je  memorijalni karakter i održavao se u znak sećanja na događaj iz septembra 1941. godine poznat pod nazivom "Krvavi marš". Pod pretnjom oružjem nemački vojnici su primorali više hiljada Šapčana da pretrče put od 22 kilometetra do sremskog sela Jarak. Svako ko je na tom putu pao bio je streljan. Oni koji su preživeli, zahvalnost duguju Sremcima koji su im ugružavajući sopstvene živote iznosili vodu i hleb. U znak zahvalnosti Šapčani su na ulasku u selo Jarak podigli spomen česmu na kojoj piše " Za ljubav, za bratstvo za vodu". Maraton u Šapcu održava se od sedamdesetih godina prošlog veka, kada je grupa mladića organizovala prve maratonske trke na reci. Ubrzo je dobio međunarodni karakter i svrstao se među 20 najzačajnijih maratona u svetu. Na maratonu su učestovala najveća imena plivačke scene, a među pobednicima su bili: Milorad Rajšić, Mađar Horvat Zoltan, Nace Majcen, Tomi Stefanovski i mnogo drugi istaknuti svetski plivači.

Propratni program:

- Državno prvenstvo u rvanju na pesku (sve kategorije) 10 časova

- Kajakaške trke u dve kategorije:

- Kajak jednosed, pioniri na 500 metara sa startom u 11 časova

- M-K jednosed, mlađi pioniri na 500 metara u 11:30

- Proglašenje pobednika je u 15 časova na plaži “Stari grad” Šabac

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar