Počela izgradnja širokopojasne komunikacione infrastrukture u seoskim sredinama

|   Infotehno
Postavljanjem optičkog kabla u selu Zagorica kod Topole danas je počela izgradnja širokopojasne komunikacione infrastrukture u seoskim sredinama.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet, RTS

Prva faza programa, koji realizuje Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, obuhvata izgradnju oko 4.700 kilometara optičke trase kojom će biti obuhvaćeno 730 škola i 120.000 domaćinstava u 700 sela u zemlji, navodi RTS.

Projekat je vredan oko 500 miliona evra. Polovinu sredstva ulaže država sa partnerima iz Evropske unije, a ostatak ulažu telekomunikacioni operateri.

Rok za završetak radova je kraj 2025. godine, kada bi trebalo da sva domaćinstva u Srbiji imaju pistup brzom fiksnom internetu sa protokom preko 100 megabita po sekundi.

Premijerka Srbije Ana Brnabić navela je da u 21. veku ne možemo očekivati da će mladi ljudi ostajati u selima i lokalnim samoupravama, u domaćinstvima koja nisu povezana na brzi internet.

"Ne možemo jednostavno to očekivati. Ono što mi danas radimo ili što počinjemo da radimo u Srbiji je izgradnja digitalnih puteva i auto-puteva", rekla je Brnabić i dodala da je važno da svi, ma gde živeli, imaju istu infrastrukturu na raspolaganju i iste prilike za decu.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar