Počele 44. Niške muzičke svečanosti

|   Info
Nastupom Niškog Simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Svilena Simeonova i virtuoza na violini Maria Hosela, sinoć su otvorene 44. Niške muzičke svečanosti – NIMUS. Prve festivalske večeri na programu su bila dela Betovena, Maskanjija, Rosinija i naravno, Paganinija, koji je i omiljeni autor čuvenog austrijskog violiniste bugarskog porekla.

Festival su svečano otvorili umetnički direktor ovogodišnjeg NIMUS-a i direktor Niškog simfonijskog orkestra Svetozar Vezenković i Sekretar gradskog Sekretarijata za kulturu i informisanje Nebojša Stevanović, koji su istakli da su Niške muzičke svečanosti već gotovo pola veka jedan od kulturnih simbola Niša i Nišlija, koji su, upravo zahvaljujući jednom ovakvom festivalu, imali priliku da ugoste neka od najvećih imena svetske muzičke scene.
Inače, ovogodišnji NIMUS trajaće do 7. novembra.

Pored sinoćnjeg, publika će imati priliku da uživa u još osam koncerata, a između ostalih, nastupiće i kvartet Kreativo, trio Aura, pijanista Viktor Radić, a za malo drugačije zvuke  zaduženi su Biljana Krstić i grupa Bistrik, niški hor Učiteljska Lira sa omažom preminulom profesoru Jovici Gavriloviću, španski DŽez kvartet  ‘’St Fusion’’ i gradski kamerni orkestar Šlezinger iz Kragujevca.

Poslednje veče NIMUS-a, po tradiciji, pripada Niškom simfonijskom orkestru , za tu priliku specijalno pojačanom čuvenom ruskom pijanistkinjom Zlatom Čočievom.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar