Počeo 9. Bosifest

|   Info
Izabranih 15 filmova biće prikazano naredna tri dana u takmičarskom i revijalnom programu 9. Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom – Bosifesta, koji je večeras otvoren u Sava centru pod sloganom "Rampa".

 

Izvor: FoNet

Od 125 fimova iz Evrope i sveta posvećenih životu osoba sa invaliditetom prijavljenih na konkurs, selektor festivala Goran Radovanović odabrao je 15 ostvarenja iz raznih zemalja - Nemačke, Čilea, Izraela, Australije, Japana, Velike Britanije, Egipta, Rusije i drugih.

Takmičiće se za gran pri za najbolji film i režiju, kao i specijalne nagrade, o kojima će odlučivati žiri u sastavu: reditelj Goran Marković, glumac Dragan Petrović i glumica Jovana Stojiljković.

Cilj Bosifesta, koji organizuje Hendi centar Koloseum, jeste senzibilisanje mladih i javnosti i rušenje predrasuda prema osobama sa invaliditetom, rečeno je na svečanom otvaranju.

Direktor Festivala Darko Ivić je naveo da je za devet godina ugostio više od 60.000 autora, a da se Beograd pokazao kao grad koji prepoznaje različitosti i njihove vrednosti.

Istakao je edukativni karakter Bosifesta i da se očekuje oko 2.000 mladih gledalaca, ocenivši da je uspeh ako tek jedan odsto njih promeni mišljenje i prevaziđe predrasude prema osobama sa invaliditetom.

Takođe je istakao cilj da se ne radi samo na uklanjanju fizičkih, već mentalnih barijera.

Da je najviše barijera u glavama ljudi, u vidu predrasuda, istakla je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, uz ocenu de je njih teže ukloniti, nego rampe i druge fizičke prepreke.

A šta može bolje promeniti ugao gledanja, od kulture, umetnosti i u ovom slučaju - filma, rekla je ona i proglasila otvorenim 9. izdanje Bosifesta.

Festival je otvorio film "Prozirni svet" autora Vantana Kunceva Gabašvilija iz Gruzije, a dodela nagrada biće održana na svečanom zatvaranju u petak od 17.40 sati.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar