Počinje 131. "Smederevska jesen" - praznik grožđa i vina

|   Info
"Smederevsku jesen", koja se ove godine održava 131. put, pored njenog zaštitnog znaka - grožđa, voća i vina, od 6. do 9. septembra obeležiće bogat privredni, turistički, kulturno-umetnički i zabavni program, a svojevrsno muzičko zagrevanje i druženje počinje u sredu uveče, 5. septembra, u "Vinskom gradu".

Program 131. “Smederevske jeseni” podjednako je bogat i šarolik, sa različitim programskim sadržajima i na različitim punktovima u gradu. Posle svojevrsnog muzičkog zagrevanja i druženja sa Smederevcima dobro znanim tamburaškim orkestrom „Uspomene“, u sredu, 5. septembra, od 21 sat, u Vinskom gradu, ulazimo u četvrtak, 6. septembar, koji će pre svega obeležiti koncerti, i to “Garavog sokaka” od 20 časova i rok veterana grupe “Kerber” od 22 sata na Gradskom trgu.

Udarni dan manifestacije biće petak, 7. septembar. Toga dana, nakon otvaranja Poljoprivredne izložbe – “Seoska dvorišta” u Velikom gradu smederevske Tvrđave u jutarnjim satima, koja pleni domaćinskom i toplom atmosferom dvorišta smederevskih sela nekada i sada, istorijom i narodnim nasleđem, i drugim specifičnostima smederevskog kraja, zbog čega je posebno atraktivna za posetioce izvan Smedereva i granica Srbije, u popodnevnim časovima, tačnije u 17 sati, u Centru za kulturu biće svečano otvorena Privredna izložba, na kojoj će se predstaviti različiti privredni subjekti, sa teritorije našeg grada i šire.

Uslediće potom od 18 sati tradicionalni smederevski karneval, odnosno defile “Smederevo vazda otvoreno”, koji će se kretati Karađorđevom i ulicama Save Nemanjića i Vuka Karadžića do Gradskog trga, gde će zatim usledili nastupi učesnika karnevala kroz muzičko-plesni program.

Jedan od standardnih programskih sadržaja “Smederevske jeseni” svakako  je i nešto što asocira na naše srednjovekovno nasleđe - viteški turnir “Belih orlova”.

Ono što svakako treba naglasiti, kada je reč o nekim kulturno-umetničkim vrednostima, svakako je koncert koji će se održati u sklopu svečanog otvaranja 131. manifestacije “Smederevska jesen” od 20 časova u Malom gradu smederevske Tvrđave. To je spektakularna “Karmina Burana”, u izvođenju simfonijskog orkestra i hora Radio Televizije Srbije, pod dirigentskom upravom Bojana Suđića.

Slede potom koncerti na Gradskom trgu, Adila Maksutovića od 21 i Željka Vasića u 23 sata.

Različiti programski sadržaji obeležiće i subotu, 8. septembar. Mali grad Tvrđave, počev od podneva, ispuniće pozorište Patos i program pod nazivom “Despotov grad – srpska prestonica”.

Istovremeno, na Gradskom trgu, tokom popodneva posetioci će moći da uživaju u programima Predškolske ustanove Naša radost, zatim u nastupima folklornih grupa u okviru 6. Međunacionalnog festivala dečijih KUD-ova. Posebna atraktivan biće i nastup dečijeg hora “Kolibri”, počev od 19 sati, a sat vremena kasnije u Malom gradu biće održan koncert filmske muzike u izvođenju smederevskog orkestra “Svetlost”.

Što se tiče subotnjih koncerata na Gradskom trgu, od 20 časova ljubitelji narodne muzike uživaće u nastupu MIlana Topalovića Topalka, a od 22 sata uslediće koncert grupe “Lexington”.

Pozorišne predstave, igrokazi, izložba starih zanata, viteški turniri u Malom gradu, zatim programi za decu i nastupi folklornih grupa na Gradskom trgu obeležiće i poslednji dan manifestacije, nedelju, 9. septembar.

I nedeljno veče obeležiće dva atraktivna koncerta. U Malom gradu, u sklopu svečanog zatvaranja 131. “Smederevske jeseni”, biće održan koncert grupe “Balkanika”, počev u 19 sati, a na centralnom Gradskom trgu od 22 sata biće održan koncert “Smederevo grade od starina”, sa zvezdama narodne muzike Šabanom Šaulićem, Anom Bekutom, Snežanom Đurišić.

I, što je, takođe, važno istaći, tokom celog trajanja Smederevske jeseni posetioci će biti u prilici da panoramski razgledaju Smederevo, kako vožnjom otvorenim autobusom, tako i plovidbom Dunavom brodom “Kovin”, a za posete će svoja vrata širom otvoriti i “Vila Obrenovića”, uz blagovremeno javljanje zainteresovanih JP “Smederevska Tvrđava”.

I, na samom kraju, podsetimo da je prva izložba grožđa i vina na gradskom pristaništu u Smederevu održana davne 1888. godine. Bio je to početak “Smederevske jeseni”, jedne od najstarijih privredno-turističkih manifestacija u Srbiji, koja već 131. godinu okuplja privrednike, proizvođače grožđa i vina, kao i ljubitelje tradicije, starih zanata, dobre muzike i još boljeg provoda.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar