Podrška Svetske banke u realizaciji projekata energetske tranzicije

|   Info
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa novim direktorom Svetske banke u Srbiji Nikolom Pontarom, koji je najavio podršku te institucije u realizaciji projekata energetske tranzicije.
Foto: FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

 

Izvor: FoNet

Energetska tranzicija je dugoročan proces i imaće ogroman pozitivan uticaj na društvo i ekonomski razvoj. Drago mi je da ste započeli taj proces, jer ne postoji alternativa. Podržavamo sve što radite i možete da računate na našu pomoć, rekao je Pontara.

Mihajlović je rekla da je Srbija počela proces energetske tranzicije donošenjem zakona iz oblasti rudarstva i energetike, dok je Zelena agenda – zelena energija za zelenu Srbiju vizija, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ona je predstavnike Svetske banke upoznala i sa reformom javnih preduzeća i projektima u rudarskom sektoru.

Cilj reforme EPS i Srbijagasa jeste da ta javna preduzeća budu profitabilna i tržišno konkurentna, posebno u distributivnom delu. Uskoro ćemo predstaviti i knjigu projekata kojom želimo da privučemo još više investicija, jer smatramo da imamo mnogo potencijala i u rudarskom i u energetskom sektoru, najavila je Mihajlović.

Odlazeći predsednik SB za Srbiju Stiven Ndegva podvukao je da je u prethodnom periodu postojala odlična saradnja, da su svi započeti projekti završeni ili je njihova realizacija u toku.

Foto: FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike