Poginuli radnik radio "na crno"

|   Info
Radnik T.N. (58), koji je danas poginuo na gradilištu u Beogradu, bio je angažovan bez zaključenog ugovora o radu ili drugog odgovarajućeg ugovora i bez podnete prijave na obavezno socijalno osiguranje kod poslodavca "Anker Bau" Boljevci, utvrdila je inspekcija rada resornog ministarstva.
Foto: FoNet

 

Foto: FoNet

Inspekcija rada je odmah po informaciji da je jutros radnik zatrpan na gradilištu u Beogradu, između ulica Kneza Miloša, Vojvode Milenka i Sarajevske, izašla na teren i inspekcijski nadzor.

Izvođač radova "Energo Group" d.o.o angažovao je firmu "Anker Bau" Boljevci kao podizvođača radova, a inspekcija Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračkih i socijalnih pitanja utvrdila je da je nastradali T.N. (58) bio angažovan bez zaključenog ugovora o radu ili drugog odgovarajućeg ugovora i bez podnete prijave na obavezno socijalno osiguranje od poslodavca "Anker Bau" Boljevci.

Posle rušenja zgrade na toom gradilištu u prethodnih godinu dana nisu se izvodili radovi.

Inspekciji rada su dostavljene prijave o početku rada na ovom gradilištu i to 14. avgusta od KMG DEVELOPMENT doo, 15. avgusta od ENERGO GROUP doo i 24. avgusta od CANTIRE GROUP doo.

Foto: FoNet

Prema zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, investitor radova je dužan da podnese nadležnoj inspekciji rada prijavu početka građevinskih radova najkasnije 15 dana pre početka radova, dok je poslodavac koji izvodi radove, dužan da izvesti nadležnu inspekciju rada o početku svog rada na gradilištu, najkasnije osam dana pre početka izvođenja radova.

Inspekcijski nadzor povodom smrtne povrede na radu T.N. je u toku i na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, inspektori rada će preduzeti sve odgovarajuće mere iz domena nadležnosti Inspekcije rada, navedeno je u saopštenju.

Inspektorat rada stupio je u kontakt sa Građevinskom inspekcijom Inspekcije Grada Beograda kako bi dobili informacije o izdavanju građevinske dozvole odnosno informaciju o kontrolama izvođenja radova.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja apeluje da građani prijave rad na crno i sve nepravilnosti iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, a u cilju apsolutne zaštite svih zaposlenih i poslodavaca.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar