Pola miliona Srba išlo autobusom na more, do jula potrošeno skoro 600 miliona evra

|   Info
U Grčkoj i ove godine letovalo oko 700.000 naših turista. Egej beleži pad od pet odsto, a Turska povećanje od 60 odsto.
Foto: KCN, Ružica Simonović


Izvor: Novosti

SA više od 1.000 čarter-letova sa Aerodroma "Nikola Tesla" i najmanje 10.000 autobuskih polazaka ka grčkim letovalištima, ova turistička sezona se smatra rekordnom.

Naši turisti su u predsezoni, prema podacima Narodne banke Srbije, u inostranstvu potrošili 593 miliona evra, što je 12,8 odsto više nego lane. Avioni sa srpskim turistima ovog leta sletali su na 29 destinacija, a najviše u Grčkoj - na 14 grčkih aerodroma. To se odrazilo i na potrošnju, jer su naši turisti, u predsezoni, na Egeju ostavili 190 miliona evra. Do kraja sezone očekuje se da će dostići 450 miliona evra, više nego lane.

U TIVAT AVIONOM

PROŠLE godine je povratnim letovima iz Beograda za Tivat putovalo 218.682 putnika, a ove godine se na ovoj relaciji očekuje povećanje od oko sedam odsto. Naime, tokom ovogodišnje sezone, crnogorska avio-kompanija je pored tri svakodnevna leta, uvela i dodatna četiri nedeljna polaska, što dovoljno govori o velikom interesovanju i potražnji.

- Ovog leta je prodaja aranžmana za Grčku slabija nego lane, jer su početak sezone usporili kiša, poplave i požari, ali i zbog toga što su dve velike agencije propale - kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA. - Očekujemo pad broja turista od oko od pet odsto u odnosu na lane. Ipak, opet očekujemo da se oko 700.000 srpskih turista kupalo na Egeju.

U Grčku je, dakle, 150.000 srpskih turista otputovalo avionom, a pola miliona autobusima i svojim kolima. Tačan broj autobuskih polazaka je nemoguće utvrditi, ali pouzdano se zna da je sa "Lastinog" parkinga u Beogradu krenulo 3.000 autobusa. Međutim, beogradske agencije su organizovale polaske i sa BAS-a, ispred "Arene", ali i sa parkinga raznih šoping-centara. Ukupno, procenjuje se da je oko 10.000 autobusa sa srpskim turistima prešlo Evzoni.

Zanimljivo je da je Turska ove godine ponovo doživela pravi "bum" među srpskim turistima. U ovoj zemlji je letovalo oko 80.000 srpskih turista! Naime, 331 čarter-let obavljen je samo za Antaliju, a naši avioni su sletali i u Izmir i Dalaman. Dakle, oko 30.000 srpskih turista je u Tursku otišlo avionom, a čak 50.000 autobusom!

- Turska je "skočila" 60 odsto u odnosu a lane, kao i Egipat u kojem je letovalo oko 30.000 naših ljudi - napominje Seničić. - Broj naših turista u Egiptu će biti još veći, jer sezona na Crvenom moru nije završena. Broj naših turista u Španiji i Italiji je kao i lane, po oko 3.000 putnika.

Nažalost, srpskih turista u Tunisu je svake godine sve manje, pa je od maja do avgusta u ovoj lepoj zemlji letovalo samo oko 1.000 srpskih gostiju. Ovo je katastrofalan podatak kada se uzme u obzir da je pre "arapskog proleća" u Tunisu bilo i po 26.000 naših gostiju.

Većina letuje na severu Grčke Foto V. S.

Put Kipra nedeljno je bilo devet letova, a kada se oduzmu tranzitni putnici, na ovom ostrvu je letovalo oko 5.000 naših turista.

Pretpostavlja se da oko 100.000 srpskih turista sa juga zemlje letuje u Bugarskoj, ali ovaj broj je nezvaničan i neproveren. Slično je i sa Hrvatskom u koju najviše putuju građani Srbije koji su u toj zemlji nekada imali imovinu.


I STRANCI STIŽU ČARTERIMA

OVA godina karakteristična je i po interesovanju inostranih turista da organizovano putuju u Beograd i Srbiju.

Izraelske avio-kompanije "Izrer erlajns" i "Arkija erlajns" imaju svakodnevne letove iz Tel Aviva. Kao i lane nastavlja se i serija letova iz Izmira "Saniekspres" koja dovodi turske turiste u Srbiju. I tri iranske avio-kompanije, zahvaljujući ukidanju viza, dovode turiste iz Irana u Beograd.

MILIONI OSTALI U ANTALIJI

NAŠI turisti su do jula u Turskoj već potrošili 45 miliona evra, koliko su ostali tokom cele prošlogodišnje sezone!

I turski gosti su u našoj zemlji počeli da troše, pa su među deset najbrojnijih turista u Srbiji. Od izraelskih turista Srbija je lane zaradila 88 miliona evra, dok su naši putnici u ovoj zemlji ostavili samo četiri miliona.

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar