Poljoprivredna služba u Jagodini organizovala Dan polja suncokreta

|   Info
Tradicionalna manifestacija koja ima za cilj promovisanje novih sorti uljanih kultura, kao i prethodnih godina, organizovana je na poljima Radiše Radisavljevića iz Medveđe.
Foto:TV Kopernikus

Na Danu suncokreta predstavilo se šest semenskih kuća sa dvadeset različitih hibrida. Na svim poljima je primenjena ista agrotehnika i zaštita a ogled je zasađen na površini od 1,5 hektara. Tradicionalno domaćin ogleda bio je Radiša Radisavljević, poljoprivrednik iz Medveđe kod Despotovca, koji se generacijama unazad bavi proizvodnjom pšenice, kukuruza  i suncokreta i jedan je od srpskih rekordera u tome.
-Obrađujem oko 65 hektara zemlje zajedno sa mojom porodicom. Pretežno su zastupljeni pšenica, suncokret, kukuruz, soja i lucerka. Svake godine organizujemo Dane polja na mojim njivama, lokacija se menja, a sve na osnovu analize zemljišta, koja je besplatna za sva registrovana poljoprivredna gazdinstva i redovno je radim u Poljoprivrednoj stanici Jagodine. Procedura je sledeća: prvo zaoravamo mineralna đubriva, po preporuci koju daju savetodavci. Nakon toga ide setva, zaštita na crno pa na zeleno, međuredna kultivacija-špartanje i kasnije skidanje ogleda. Svi rezultati se mere i boduju pri Ministarstvu poljoprivrede. Ja na taj način kontrolišem hibride koji su najbolji za kvalitet moje zemlje i ovo područje, kaže Radiša Radisavljević, poljoprivrednik iz Medveđe, opština Despotovac.

Radiša kaže da je saradnja sa Poljoprivrednom službom jako bitna ukoliko poljoprivrednici žele ozbiljno da se bave ovim poslom.
-Godinama unazad sam polaznik zimske škole poljoprivrede, učestvujem na savetovanjima agronoma na Zlatiboru gde sam i učesnik i predavač. Trudim se da sva saznaja prenesem na svoja polja, da nešto staro sačuvam, nešto izmenim, a tako sam i moje sinove vaspitao-da budu pošteni ljudi, rade i žive od svog rada, dodaje on. 


Dan suncokreta se tradicionalno organizuje krajem jula, dok će se rezultati prinosa svih hibrida sa oglednog polja znati u avgustu, kada se zrela biljka skida sa polja, meri i određuje njen kvalitet, što je ujedno i preporuka poljoprivrednicima za sadnju  naredne godine.
Poljoprivredno savetodavna i stručna služba u Jagodini tokom godine organizuje tri dana polja: strnih žita, suncoktera i kukuruza.
T.Mitrović

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar