Polovina srpskih ambasadora biće smenjena

|   Info
Skoro polovina srpskih ambasadora na službi u inostranstvu "potrošila" je svoje mandate i na njihovo mesto trebalo bi da dođu nove diplomate, pišu "Novosti".
Foto: Pixabay.com

 

Izvor: Novosti

Početak opsežnog kadrovskog osvežavanja naše diplomatske mreže u narednim mesecima mogle bi da budu promene u Kulturnom centru u Parizu, navodi se u tekstu. Naime, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uskoro bi mogao da definitivno stavi tačku na prošlogodišnji sukob naših predstavnika u Parizu, koji je okarakterisao kao "veliku bruku naše diplomatije" i da smeni direktora Kulturnog centra u Parizu Radoslava Laleta Pavlovića.
 
Zbog narušenih međuljudskih odnosa i tenzija koje su vladale između, sada već bivšeg ambasadora u Parizu Rajka Ristića i Pavlovića, za koje su mediji javljali da su čak bili na ivici fizičkog obračuna, Dačić je u Francusku poslao i vanrednu kontrolu.
 
Izaslanici, državni sekretar i generalni sekretar MSP Ivica Tončev i Veljko Odalović, u svom izveštaju Dačiću su predložili smenu i ambasadora Ristića i direktora KC Pavlovića. Ristiću je pre nekoliko meseci istekao mandat i na njegovo mesto imenovana je ambasadorka Nataša Marić, dok je Pavlović ostao na čelu KC.
 
Inače, od 69 ambasada, koliko naša zemlja ima, četvorogodišnji rok službe probile su diplomate u Albaniji, Angoli, Argentini, Australiji, Belorusiji, Brazilu, Bugarskoj, Izraelu, Indiji, Japanu, Kanadi, Kini, Kongu, Koreji, Kuvajtu, Makedoniji, Maroku, Meksiku, Mjanmaru, Rumuniji, Rusiji, Ukrajini, Tunisu, Holandiji, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj.
 
Mandat je istekao i našim ambasadorima pri NATO i UN u Njujorku.
 
Podsetimo, posle kontrole koju je Ministarstvo spoljnih poslova sprovelo u ambasadama Srbije, državni sekretar tog ministarstva zadužen za bezbednosna pitanja Ivica Tončev sugerisao je da se više pažnje obrati prilikom iznajmljivanja rezidencija i stanova, odnosno da se ne rentiraju previše skupi objekti. On je to rekao jer smatra "da mnoge naše diplomate ili činovnici koji rade u ambasadama u Beogradu ne žive u ogromnim stanovima, pa bi mogli skromnije da žive i u inostranstvu".
 
Tončev je na čelu Tima za kontrolu bezbednosnog i finansijskog segmenta rada diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije koji je formirao MSP, a svojevremeno je najavio da će ispitati sumnje da su pojedine srpske diplomate uz regularnu deviznu platu "pronašle način da zarade i dodatni prihod".

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.