Ponovno ujedinjenje porodica u Severnoj Koreji

|   Info
Oko 180 porodica razdvojenih tokom Korejskog rata biće privremeno ponovo spojene od danas u Severnoj Koreji, a posle trogodišnjeg prekida tih susreta zbog severnokorejskog nuklearnog programa.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

Ponovno ujedinjenje porodica dogodiće se u severnokorejskom planinskom turističkom centru Kumgangu, posle postignutog dogovora između severnokorejskog lidera Kim Džong Una i južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina tokom njihovog prvog samita u aprilu, prenela je agencija Rojters.

Na porodice, razdvojene ratom koji je trajao od 1950. do 1953. godine, utiču loši odnosi dve Koreje, naročito poslednjih godina zbog toga što je Pjongjang ubrzano unapredio svoje nuklearno oružje pa je 2015. godine došlo do prekida u praksi kratkotrajnog spajanja porodica.

Više od 57.000 južnokorejskih državljana registrovano je za to kratkotrajno spajanje porodica, koje traje 11 sati, a sa obe strane se izabere određeni broj koji ide na spajanje sa članovima porodice.

Od 57.000 preživelih u Korejskom ratu, više od 40 odsto je u svojim osamdesetim godinama, a više od 20 odsto je u devedesetim, pokazuju podaci južnokorejske vlade.

Najstariji Južnokorejanac koji učestvuje u najnovijem okupljanju ima 101 godinu, navela je britanska agencija.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar