Ponovno uvođenje vojne obaveze

|   Info
Razmatra se mogućnost da se ponovo u Srbiju uvede obavezni vojni rok, u trajanju od tri do sest meseci. Inicijative za ponovno vraćanje u javnosti se pravda politikom vojne neutralnosti, ali i slabljenjem resursa za odbranu. Vojni analitičar Vlade Radulović, smatra ovu odluku razumnom i realnom, na prvom mestu zbog brojnih bezbedonosnih izazova sa kojima se suočava republika Srbija.
foto:Tv Kopernikus

 

 

 

 

 

Država razmatra mogučnost  da već od 2020 godine  ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka. Vojni obveznici, u kasarnama će prema najavama predsednika Srbije provoditi tri ili šest meseci, a prilikom zapošljavanja u javnoj službi imaće prednost. Konačna odluka o budućem ustrojstvu vojske, nije doneta, a kako je šef države najavio, zavisiće od analiza i procena Ministarstva odbrane i raspoloživih finansijskih sredstava.

“Smatramo da nam je vojska potreban, obavezan vojni rok koji je vec godinama negde postavljen ad akte. Svakako iz nasih anketa podaci pokazuju da blizu 80 odsto stanovništva je za uvodjenje vojnog roka” naglašava Stevan Đokić iz Centra bezbednost, istrage i odbranu

 

Razmatranje mogućnosti da se ponovo uvede obaveza služenja vojnog roka nikako nije uvlačenje zemlje u rat. Vlade Radulović, nezavisni vojno-politički analitičar  smatra da je to to je legitiman čin svake države koja želi da odbrani svoju teritoriju i građane ukoliko to zatreba.

 

“Čini mi se da je zbog brojnih bezbednosnih izazova sa kojima se suočava republika Srbija , ali i na kraju sam trenutak koncepta naših oružanih snaga što je bojim se da je na duže vreme neodržvo, smatram ovu odluku razumljivom i realnom. Sa druge strane postoje brojni izazovi koji se odnose na samo uvođenje vojnog roka.”

Posle najava predsdnika Srbije Aleksandra Vučića, Ministarstvo odbrane počelo je rad na izradi studije o svim modalitetima i mogućnostima vraćanja obaveze služenja vojnog roka, saopšteno je  iz tog Ministarstva. Ministartsva podseća da je  vojni rok u Srbiji nikada nije ukinut, već je, Odlukom Skupštine od januara 2011. godine, obaveza redovnog služenja obustavljena i uveden princip dobrovoljnosti.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar