Popis poljoprivrede u Srbiji od 1. oktobra do 15. decembra

|   Info
Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je danas da će Popis poljoprivrede u Srbiji biti sproveden od 1. oktobra do 15. decembra ove godine, a da će preliminarni rezultati popisa biti objavljeni najkasnije do 31. januara 2024. godine, dok će konačni sukcesivno do 31. decembra 2025. godine.
Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

 

Izvor: FoNet

"Planirano je da u ovom popisu učestvuje oko 4.000 lica - organizatora i neposrednih izvršilaca, a biće obuhvaćeno oko 680.000 domaćinstava, pravnih lica i preduzetnika sa poljoprivrednom proizvodnjom", rekao je Kovačević na konferenciji "U susret Popisu poljoprivrede 2023“.

On je rekao da Popis poljoprivrede 2023. priprema, organizuje i sprovodi Republički zavod za statistiku, uz podršku Evropske unije, u okviru projekta IPA 2018.

Načelnica Odeljenja statistike poljoprivrede i šumarstva u Zavodu Dragana Marković rekla je da će biti prikupljeni podaci o zemljištu, stoci, radnoj snazi, organskoj proizvodnji,kao i ostali podaci o gazdinstvima.

Ona je rekla da će oko 3.000 popisivača skupljati podatke na terenu i unositi u elektronski upitnik, a da će od 1.juna gazdinstva, koja su pravna lica, moći sama da se popišu unosom podataka u veb upitnik.    

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milica Đurđević rekla je da će Popisom poljoprivrede biti obuhvaćena sva poljoprivredna gazdinstva, porodična poljoprivredna gazdinstva, kao i nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG).

Ona je rekla da je, prema podacima Registra poljoprivrednih gazdinstava koji vodi Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, u Srbiji trenutno registrovano 466.000 gazdinstava.

Đurđević je rekla da su od ukupnog broja registrovanih gazdinastava 462.000 porodična poljoprivredna gazdinstva.

Nosioci 340.000 tih gazdinstava su muškarci, a 122.000 žene.

Prema njenim rečima, "ukupna prijavljena površina je oko 2,6 miliona hektara".

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Nikola Bertolini rekao je da su podaci prikupljeni tokom popisa, njihova obrada i diseminacija "osnova za modeliranje i za sprovođenje određenih projekcija za donosioce odluka, preduzeća, poljoprivredne proizvođače i druge organizacije, kao što je EU".

"Ovi podaci su veoma bitni za razvoj poljoprivrede i čitave privrede", ocenio je Bertolini i dodao da se "51 odsto poljoprivrednih proizvoda izvozi u EU koja je glavni partner Srbije".

On je rekao da je EU za popis u Srbiji izdvojila 20 miliona evra.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.