Popović: Prošla godina bila najuspešnija za srpski startap ekosistem

|   Info
Ministar bez protfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je da je prošla godina bila najuspešnija za srpski startap ekosistem i da su lokalni startapi prvukli više 135 miliona dolara investicija, saopšteno je danas iz Popovićevog kabineta.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet

Popović je rekao da je to povećanje za 600 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kao i više od 1,7 milijardi dolara prihoda od izvoza tehnološkog sektora.

Američka organizacija Startap Džinom objavila je novo izdanje svog redovnog godišnjeg izveštaja u kojem je istakla izvanredne rezultate srpskog startap ekosistema. Srbija je svetski lider u privlačenju stranih direktnih investicija po glavi stanovnika što potvrđuju i rezultati izveštaja, navodi se u saopštenju.

U skladu sa izveštajem, jedan od najznačajnijih pomaka jeste usvajanje Strategije razvoja startap ekosistema od 2021. do 2025, koja ima za cilj ubrzanje razvoja startap ekosistema i podsticanje inovacija. To konkretno podrazumeva unapređenje infrastrukture i programa podrške, afirmaciju preduzetničkog obrazovanja na svim nivoima, kao i opšti cilj  - 1.200 aktivnih startapa u Srbiji.

Gejming i blokčejn sektor su ocenjeni kao najsnažniji u ekosistemu Srbije. Gejming industrija zapošljava više od 2.200 ljudi, a 2021. godine ostvarila je približno 200 miliona evra prihoda. U tom smislu, posebno je značajno što je Nordeus postao deo Tejk Tu-a, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Srbija, s druge strane, postala top destinacija za razvoj proizvoda zasnovanih na blokčejnu. Tako je jedna od najprimećenijih investicija bila upravo ona koju je dobila blokčejn razvojna platforma Tenderli, u iznosu od 58,6 miliona dolara.

Kao jednu od glavnih prednosti izveštaj prepoznaje visok nivo aktivnosti i razvoj programa i organizacija koje pružaju podršku domaćim startap timovima, kao što je Grupa poslovnih anđela koju je osnovala Inicijativa "Digitalna Srbija", ukazuje se u saopštenju.