Poslovni forum Srbija-Slovenija

|   Info
Privredna komora Srbije u saradnji sa Gospodarskom zbornicom Slovenije sutra organizuje Poslovni forum Srbija-Slovenija u okviru zvanične posete slovenačke državno-privredne delegacije koju predvodi predsednik Borut Pahor.

 

Nakon uvodnih reči predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža i predsednika Gospodarske zbornice Slovenije Boštjana Gorjupa, učesnicima foruma obratiće se predsednici dve države Aleksandar Vučić i Borut Pahor.

„O sve većem interesovanju naših privrednika da se povezuju i rastućim mogućnostima za jačanje ekonomskih veza dve zemlje najbolje govori do sada rekordan broj prijavljenih privrednika – više od 600 učesnika iz oko 400  srpskih i slovenačkih kompanija iz svih sektora privređivanja od proizvodnje, preko usluga do finansija“, najavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Po rečima Čadeža, osim iz industrijskih  grana u kojima naše privrede tradicionalno sarađuju i koje vidimo kao najperspektivnije za povećanje  trgovine i investicija - prehrambene industrije, plastike, nameštaja, tekstilne, elektro i metalske industrije, građevinarstva i logistike, na ovogodišnjem srpsko-slovenačkom forumu učestvuju i najbrojnije će biti firme iz IKT sektora sa pratećim delatnostima, turizma i ugostiteljstva, i zaštite životne sredine.

„Digitalizacija ekonomije i države, zelena ekonomija - reciklažna industrija  i turizam sa  akcentom na nove turističke proizvode i koncepte, kao što su glemping ili ’digitalni nomad’, teme su u fokusu ovog skupa, centralnog panela i okruglih stolova, ali i B2B razgovora naših privrednika.To su pitanja kojima se danas bave sve ekonomije u svetu koje ozbiljno razmišljaju o budućnosti, oblasti u kojima Slovenija ima dragocena iskustva koja će podeliti sa nama i u kojima postoje velike mogućnosti za međusobnu razmenu i zajedničke biletaralne i regionalne projekte naših kompanija“, rekao je Čadež.
 
Slovenija i Srbija su jedna drugoj među 10 najznačajnih spoljnotrgovinskih partnera, čija je robna razmena, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije,  2017. prešla milijardu evra i nastavila rast u prošloj, 2018. Slovenija je i među deset najvećih investitora u privredu Srbije, a poslednjih  godina sve je više srpskih kompanija koje posluju i investiraju na slovenačkom tržištu. Sa Slovenijom spoljnotrgovinsku razmenu obavlja  – izvozi i uvozi više od 4200 naših kompanija, a u Srbiji je registrovano 1660 firmi i preduzetnika sa  većinskim kapitalom pravnih i fizičkih lica iz Slovenije i evidentirano više od 400 investicija slovenačkih kompanija.

Prema analizama Privredne komore Srbije, značajne su mogućnosti za  povećanje izvoza industrijskih proizvoda kao što su: plastika i proizvodi od plastike, nameštaj i delovi za nameštaj, aluminijum i proizvodi od aluminijuma, olovo i proizvodi od olova, mlečni proizvodi, voće, povrće,  konditorski proizvodi i životinjska hrana.   
Poslovni forum Srbija-Slovenija organizuje se uz podršku Evropske mreže preduzetništva (Enterprise Europe Network).

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar