Postajemo tolerantnije društvo

|   Info
Učesnici i organizatori Parade podsećaju na svoje zahteve koje godinama ponavljaju. Među njima su usvajanje zakona o rodnom identitetu i zakona o istopolnim zajednicama.
Izvor: TV Kopernikus

Izvor: RTS

Poverenica Brankica Janković napominje da se ove godine prvi put, kada je reč o održavanju Parade ponosa, ne govori dominantno o bezbednosti.
Ocenjuje da to znači da nadležne službe rade svoj posao u skladu sa svim standardima, ali i da Srbija postaje zrelije i tolerantnije društvo.
Istakla je da Srbija postaje društvo koje prihvata razlike i razume da je ovde reč o vladavini prava i pravu jednog broja građana na slobodu okupljenja i mišljenja.
Najveći broj pritužbi za diskriminaciju po osnovu seksualne orijetacije koje stižu instituciji Poverenika, kaže Jankovićeva, jesu upravo one koje se odnose na diskriminaciju u javnoj sferi.

Ministar Ružić rekao je novinarima da je promovisanje tolerancije obaveza svih, vlade i građana, jer je "jednakost zagarantovana Ustavom i zakonima".
Kako kaže, s vremena ne vreme postoje problemi, ali ih država prepoznaje i svake godine pravi korak napred kako Srbija ne bi bila percipirana kao homofobična zemlja.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar