Potpisan Temeljni ugovor Vlada Crne Gore i SPC

|   Info
Premijer Crne Gore Dritan Abazović istakao je danas povodom potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) da mu je izuzetno zadovoljstvo što je danas doveden do kraja jedan proces koji u Crnoj Gori "nažalost predugo traje" i da mu je žao što potpisivanje tog dokumenta nije realizovano ranije.
Foto: FoNet/RT Crne Gore

 

Izvor: FoNet, RTCG

"Vlada Crne Gore je odlučna da svim verskim zajednicama da potpuno identična prava i mi smo srećni i zadovoljni, ako smo ovim činom danas tome doprineli. Verujem da se na ovaj način šalje poruka mira i tolerancije, da se na ovaj način okrećemo novi list", poručio je Abazović, a prenela RTCG.

On je dodao da je stavljena tačka na jedno važno pitanje koje je dugo opterećivalo crnogorsko društvo i da je sve završeno na lep, primerene i dostojanstven način.

"Radujem se prijateljskom, ljudskom i bratskom susretu ovde u prestonici Crne Gore. U prestonici predivne, Bogom oblikovane zemlje, Božjom ljubavlju uobličene tako da uvek može biti ono što je kroz vekove bila - domaćinska kuća za sve ljude", poručio je poglavar SPC patrijarh Porfirije nakon potpisivanja ugovora.

Tu izjavu patrijarh je objavio na svom zvaničnom instagram nalogu.