Povećan broj kruzera na pristaništima u Srbiji

|   Info
Agencija za upravljanje lukama je danas saopštila da je ove godine zabeležila 365 pristajanja kruzera i 46.674 ukrcanih i iskrcanih putnika na međunarodnim putničkim pristaništima u Srbiji.
Foto ilustracija: Pixabay

 

Izvor: FoNet

U poređenju sa rezultatima ostvarenim u istom periodu prošle godine, evidentirano je 4,6 odsto više pristajanja, dok je broj putnika porastao za 44 odsto.

Najviše pristajanja ostvareno je u Beogradu – 153, u Novom Sadu 97, Donjem Milanovcu 65 i Golupcu 40.

Međunarodno putničko pristanište u Smederevu dočekalo je četiri pristajanja.

Prvi kruzer pristao je i na novootvoreno pristanište u Sremskoj Mitrovici.

Agencija je investirala sredstva u izgradnju međunarodnih putničkih pristaništa u Zemunu, Šapcu i Ramu.

Planirano je da te lokacije budu otvorene za doček kruzera do početka nautičke sezone 2024. godine.

Kako bi se nautički potencijali u potpunosti iskoristili, Agencija je sa vladom pokrenula projekat "Zaplovi Srbijom", čiji je cilj izgradnja marina, međunarodnih putničkih pristaništa i pontona za međunarodni, domaći i prekogranični linijski i kanalski saobraćaj.

Kroz projekat će se raditi na podizanju svesti građana i lokalnih samouprava o ekonomskim i društvenim prednostima razvoja nautike.

Planirano je da budu pokrenute prve investicije u izgradnju marine u Velikom Gradištu i bagerovanja na lokacijama budućih marina u Smederevu i Kladovu.

Projekat će značajno doprineti povećanju prihoda od vodnog putničkog saobraćaja, povećanju broja domaćih i inostranih turista, kao i pozicioniranju Srbije na nautičkim kartama Evrope i sveta, navodi se u saopštenju.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar