Poverenik sa "Beogradskom grupom roditelja nestalih beba"

|   Info
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić primio je predstavnike "Beogradske grupe roditelja nestalih beba", koji su izrazili nezadovoljstvo predlogom zakona koji je Vlada proletos dostavila parlamentu, saopštila je danas kancelarija poverenika.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Predstavnici roditelja su ocenili da se zakon ne bavi suštinom problema, da je akcenat samo na nekakvoj finansijskoj naknadi za oštećene, a da sasvim zanemaruje ono što njih najviše zanima, utvrđivanje istine, pravda i odgovornost.

Oni su izrazili očekivanja da poverenik može da im pomogne s tim u vezi, kao i u vezi sa žalbama povodom pristupa informacijama čiji broj u poslednje vreme opet raste.

Šabić je naveo da će se po žalbama, u meri u kojoj je to moguće, postupati ažurno, ali da on nema nikakvu mogućnost da utiče na sadržinu zakona.

Izrazio je razumevanje za njihovo nezadovoljstvo odnosom nadležnih prema problemu, posebno imajući u vidu da je rok za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava istekao još u oktobru 2014.

Poverenik je ocenio da dalja indolentnost može imati vrlo štetne posledice. U prvom do sada rešenom slučaju Sud je obavezao Srbiju da plati naknadu od 10.000 evra, ali ne treba zaboraviti da je Sudu u Strazburu podnet veoma veliki broj ovih tužbi.

Uz to, imajući u vidu da je neadekvatan odnos Srbije prema obavezi iz presude, već u nekoliko navrata bio predmet kritičkih rasprava Komiteta ministara Saveta Evrope, šteta po međunarodni ugled države može izvesno biti i veća od finansijske, naveo je poverenik.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar