Površinska korozija dozvoljena na tehničkim pregledima

|   Info
Skoro mesec dana primenjuju se nova pravila na tehničkim pregledima. Agencija za bezbednost saobraćaja upozorila je vlasnike vozila da, ukoliko ih prepravljaju, moraju imati odgovarajuće uverenje – u protivnom neće proći tehnički pregled.


Izvor: RTS
Na po desetak minuta vozači dolaze u prostorije tehničkih pregleda da se raspitaju da li će njihovo vozilo moći da prođe pregled.

Zaposleni u tehničkom pregledu objasnili su za RTS da je, prema novim pravilima, dozvoljeno da automobil ima površinsku koroziju, koja ne utiče na bezbednost vozila.

"Ako imate automobil koji je površinski korodirao, na kojem se vide tragovi rđe, tačke, to nije nešto što je problem. Ako je negde malo oguljen lak, to isto nije problem. Ako je automobil dubinski truo, ako imate rupe u karoseriji, to naravno ne može da prođe", rekao je Marko Manojlović.

Ističe da je, po pravilima, i ranije tehnički pregled moglo da prođe jedino kompletno ispravno vozilo, ali da sada ostaju čvrsti dokazi iza samog pregleda kojima se dokazuje da je automobil došao kompletan.

"Ako imate sliku da neko nema retrovizor, kako je moguće da njega pustite da prođe tehnički pregled. To je nemoguće", navodi Manojlović.

Agencija za bezbednost saobraćaja upozorila je danas vlasnike da, ukoliko prepravljaju svoja vozila, moraju imati odgovarajuće uverenje.

Ovo uverenje je, takođe, i ranije bilo obavezno. Svaki vlasnik koji prepravlja svoje vozilo, ugrađuje gas, kuku, stavlja folije, morao je za registraciju da priloži uverenje o tome.

"Agencija ima svoju bazu podataka u kojoj mi proveravamo svako uverenje koje je nama dostavljeno, i bez uverenja proveravamo da li je ono izdato", naveo je Manojlović.

Dodao je i da nije dozvoljeno da automobili koji imaju teretnu oznaku budu registrovani kao putnički, na osnovu sedišta koja se u njih dodaju.

"Diskutabilan je način kako je to prolazilo. Vozilo kada je teretno ima jednu oznaku, kada je putničko drugu. U saobraćaju se to lepo vidi. Ako dovezete teretno vozilo u saobraćaju, a u njemu ima sedišta, to nikad nije moglo da prođe tehnički pregled", istakao je Manojlović.

Inače, tehnički pregled traje 35 minuta. Potrebno je da se zakaže i da vlasnici dođu sa opranim vozilima.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar