Požari zbog bahatosti

|   Info
Na teritoriji grada Šapca od početka maja, dogodilo je 40 požara na otvorenom. Uzrok je, kažu u šabačkom Vatrogasno-spasilačkom bataljonu bahatno ponašnje ljudi u šumskim kompleksima i nekontrolisano paljenje poljoprivrednih useva.
Foto: televizija Kopernikus

Pikavci, žar koji ostaje posle roštiljanja  na izletištima, okidač su za požare na otvorenom. Kada se tome dodaju suva trava i nisko rastinje koje plane u sekudni kastastrofa je neizbežna. U čak 95 odsto slučajeva, za šumske požare odgovrni su ljudi. U vatragosno - spasličakom bataljonu u Šapcu ističu da do velikih požara dolazi i zbog paljenja biljnih ostataka na poljopirvrednim usevima, sena,  slame, obala, bagrenjaka, a kako navode,  sve više  intervenicija je  i na divljim deponijama.
Od početka letnje sezone na području Šapca dogodilo se  40 požara. Komadant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Šabac Goran Stefanović napominje da su se šumski požari smanjili zbog stalne edukacije građana i redovnog nadzora. Posebano upozorenje odnosi se na poljopirvrednike, zbog sve češćih požara na njivama.
Zakon kaže da je izazivanje požara, spaljivanje  strnih useva , smeća i biljnih  ostataka strogo kažnjivo. Za počinioce predviđene su vrtoglave novčane  kazne pa čak i zatvorske od 6 meseci do pet godina.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar