Poziv za upis u poseban birački spisak

|   Info
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je pripadnike nacionalnih manjina da se upišu u Poseban birački spisak i time steknu pravo da biraju i budu birani na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, koji će biti raspisani do kraja avgusta.


Izvor: Niške vesti

Isti poziv svojim sunarodnicima upućuju i pripadnici nacionalnih manjina koji žive u Nišu. Za upis u birački spisak neophodan je lični zahtev građana i lična karta.

Upis u Poseban birački spisak se obavlja u niškoj gradskoj upravi u sobi 41 na prvom spratu.

Od broja upisanih u posebne biračke spiskove zavisi i da li će određeni nacionalni savet biti biran na neposrednim ili elektronskim izborima.

Ukoliko izbori budu raspisani do kraja avgusta, rok za njihovo održavanje je 60 dana, tako da će se za nove nacionalne savete glasati u oktobru. Da bi neka nacionalna manjina mogla da bira svoj Nacinalni savet na neposredan način potrebno je da u Poseban birački spisak bude upisano najmanje 40 odsto članova te manjine od broja sa poslednjeg popisa. Nacionalne manjine koje ne ispune ovaj uslov idu na izbore, ali elektorske, što je, svakako teži put do Nacionalnog saveta.

Prema rečima Blagoja Ilijevskog, člana Nacionalnog saveta  i predsednika Saveta asocijacija Makedonaca Srbije,  člana Udruženja Makedonaca “Vardar” u Nišu, koji su ovih dana pozvali svoje sunarodnike, koji su se na poslednjem popisu izjasnili kao Makedonci, da se upišu u Posebni birački spisak, formiranje Nacionalnih saveta im omogućava da ostavre sva prava manjina koja su im Ustavom zagarantovana.

“Jako je važno i to da se na izbore ide neposrednim putem, jer elektronsko glasanje je mnogo složenije”, kaže on.

“Da bi neko bio elektor mora da sakupi 45 potpisa sunarodnika koji su već upisani u Poseban birački spisak, a to znači da moramo da imamo i uvid u taj spisak, i da pronađemo sve te ljude koji će dati svoje potpise. Elektorski izbori podrazumevaju 45 elektora koji će u Boegradu na poseban način glasati za članove Nacionalnog saveta”.

Ovo pravilo se odnosi i na ostale nacionalne manjine koje preko Nacionalnih saveta žele da zaštite svoje interese i prava.

Ističe, nacionalni saveti su tela preko kojih nacionalne manjine  najefikasnije ostvaruju Ustavom garantovana manjinska prava na samoupravu u obrazovanju, kulturi, informisanju, upotrebi jezika i pisma.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar