Praznik rudara Srbije

|   Info
Oko 22 hiljade rudara u Srbiji danas obeležavaju svoj dan, a njihovi glavni zahtevi i ove godine su veća bezbednost na radu i bolji materijalni položaj.

Dan rudara se obeležava u znak sećanja na 6. avgust 1903., kada je u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u zemlji, koja je sada u sastavu Rembasa, počeo štrajk zbog loših finansijskih i radnih uslova rudara. Štrajkači su se tada izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena.

Neposredan povod štrajku u Senjskom rudniku te godine, pola veka nakon pronalaska i početka kopanja uglja u Senju, bilo je "otpuštanje sa posla trojice radničkih aktivista". Za devet dana štrajka rudari Senjskog rudnika su "izborili povratak na posao dvojice otpuštenih radnika, skraćenje radnog vremena i besplatan olaj za osvetljenje".

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović je u izjavi za Kopernikus televiziju - istok rekao da je taj štrajk u stvari pokazao da su rudari jedinstvena organizacija i da svojom snagom mogu da se izbore za boljitak.

Prosečna mesečna plata rudara u Srbiji je između 40.000 i 80.000 dinara, u zavisnosti od radnog mesta, a Zoran Vujović smatra da bi zarade trebalo da budu i iznad 1.000 evra, ako se uzme u obzir značaj te profesije i uslovi u kojima rade.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar