Predavanje - Zeleni krovovi, trenutni fenomen ili realna potreba

|   Život
Zeleni krov se sve češće prihvata kao element zelene infrastrukture sa potencijalom da poboljša otpornost gradova na uticaj klimatskih promena smanjenjem efekta toplotnih ostrva i kanalisanjem brzine i količine kišnog oticaja.
Foto: EU info kutak Niš

 

Zeleni krovovi omogućavaju čitav niz ekoloških, energetskih i socijalnih koristi za gradove i stanovnike gradskih područja, poručuju iz EU info kutka Niš.

“U Evropi zeleni krovovi su važan funkcionalni element u projektovanju energetski efikasnih zgrada. Mnoge evropske zemlje imaju definisane obavezujuće smernice i preporuke kao i regulatorne okvire za primenu zelenih krovova u građevinarstvu. Ovakvi okviri obezbeđuju poboljšanje kvaliteta života i zdravlja stanovnika gradova”.

“Da li su zeleni krovovi tek trenutni trend u pronalaženju rešenja i alternativa za probleme urbane izgradnje u uslovima rastućih gradova i klimatskih promena, ili se radi o dugoročnom realnom konceptu primenjivom i u našoj zemlji, razgovaraćemo u ponedeljak 11. jula sa početkom u 17 časova u EU info kutku Niš u ulici Vožda Karađorđa 5”, najavljuju organizatori.

Predavač će biti dr Miomir S. Vasov diplomirani inženjer arhitekture, vanredni profesor Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu i prodekan za naučno istraživači rad.

Predavanje “Zeleni krovovi, trenutni fenomen ili realna potreba” održava se kao deo serije "zelenih" predavanja pod nazivom "Zeleni kutak znanja" koje EU info kutak Niš organizuje sa namerom da pokrene diskusiju o značajnim zelenim temama, klimatskim i ekološkim izazovima.

Prisustvo predavanju je besplatno, potrebno je da svi zainteresovani popune onlajn formular najkasnije do 9. jula u 17 sati ili do popune kapaciteta.