Predstavljen koncept izgradnje treće faze Državnog data centra u Kragujevcu

|   Info
Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović izjavio je danas, na predstavljanju koncepta izgradnje treće faze Državnog data centra u Kragujevcu, da je taj centar Srbiji doneo neprocenjiv kredibilitet na kojem bi pozavidele mnoge ekonomski razvijenije zemlje.
Foto: FoNet/Ministarstvo informisanja i telekomunikacija/Marinika Jančević

 

Izvor: FoNet) -

Imajući u vidu da već sada najveće svetske IT kompanije smeštaju svoju opremu i podatke u Državni data centar, kao što su IBM, Oracle, sa pravom možemo da kažemo da grad Kragujevac postaje Silicijumska dolina Srbije i da će izgradnjom Inovacionog distrikta postati i centar digitalizacije i inovaciono-kreativnih tehnologija, rekao je Jovanović.

On je istakao da je izgradnja Inovacionog distrikta predstavlja jedan od važnih kapitalnih projekata Vlade Srbije.

Nova zgrada Državnog data centra u Kragujevcu, najsavremenijeg i najefikasnijeg centra za čuvanje podataka u regionu, nalaziće se pored dva već izgrađena objekta, na površini 4,5 hektara, sa kapacitetom izgradnje od 60.000 kvadratnih metara.

Izgradnja trećeg objekta Državnog data centra, našeg prvog budućeg Inovacionog distrikta i jedinog u ovom delu Evrope, doprineće još boljem imidžu Srbije u svetu, ali će i biti važan podsticaj za potencijalne investitore, nova radna mesta i dodatnu ekonomsku vrednost, rekao je Jovanović.

Foto: FoNet/Miki Jevtović

Pored postojeća dva najsavremenija objekta Državnog data centra u Kragujevcu, koji su izgrađeni po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, Inovacioni distrikt će se prostirati na 56.000 metara kvadratnih i zamišljen je kao kreativno-inovativni, digitalni centar sa zabavnim i sportskim sadržajem.

Centar će biti namenjen članovima IT zajednice, a razlikovaće se po tome što će biti otvoren za građane i posetioce.

Komercijalni zakupci prostora u Državnom data centru će u njemu dobiti potreban kancelarijski prostor, a posebno mesto će imati Nacionalni centar za informacionu bezbednost (cyber security).

U okviru ovog objekata nalaziće se i zasebni prostori za IT, zatim Smart city centar za razvoj pametnih energetskih sistema, umrežavanje pametne infrastrukture, centar za promociju digitalizacije, deo za bioinformatiku i bioinženjering sa prostorom za istraživanja i laboratorijama, kao i edukacioni centar za obuke studenata.

U Inovacionom distriktu će biti izgrađen i peti Naučno-tehnološki park u Srbiji, što znači još novih radnih mesta za IT inženjere.

Ministar Jovanović je zahvalio gradu Kragujevcu na saradnji, razumevanju potreba novih trendova i dobroj volji da se grad pozicionira kao važan tehnološko-inovativni centar.

On je istakao da očekuje da tokom ove godine bude završeno projektovanje prve faze i da već početkom naredne godine otpočne gradnja.

Projekti će odrediti vrednost investicije, a država je spremna da sukcesivno krene u investiciju, ali je  otvorena i za javno-privatna partnerstva, kazao je ministar Jovanović.

Jovanović je istakao da je izvoz u IKT sektoru prošle godine prešao cifru od 2,7 milijardi evra i da je poređenja radi, pre deset godina bio samo 375 miliona evra. U odnosu na 2021. godinu, zabeležen je rast od 45 odsto.

On je dodao da se ovakvim projektima potvrđuje politika Vlade Republike Srbije da se transparentno radi na decentralizaciji, kao i da je svaki kraj ove zemlje podjednako važan kako bi ljudi ostajali u svojim gradovima, pored svojih porodica jer su tada najproduktivniji i daju najbolje od sebe za svoju zemlju.

Okupljenima u Državnom data centru u Kragujevcu se pored ministra Jovanovića, obratila i arhitekta Anđela Karabašević, koja je održala prezentaciju i predstavila idejno rešenje budućeg izgleda ovog jedinstvenog kompleksa.

Foto: FoNet/Ministarstvo informisanja i telekomunikacija/Marinika Jančević

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar