Predstavljena nova usluga e-Uprave "Moji podaci za banku"

|   Info
Kancelarija Vlade Srbije za IT i e-Upravu predstavila je danas novu uslugu "Moji podaci za banku", kojom se uvodi saradnja javne uprave i banaka, privrede, tako što će građani na portalu e-Uprave moći da svoje dokumente proslede banci od koje traže ponudu za kredit.
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

 

Izvor: FoNet

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je cilj da država bude servis svojih građana, kao i da građani ne budu "kuriri" za državu i lokalnu samoupravu.

Podsećajući da je kao ministarka državne uprave pustila u rad uslugu razmene podataka između državnih organa, Brnabić je rekla da je do sada razmenjeno 40 miliona podataka i dokumenata.

Rutinski puštamo nove usluge, ali je ova posebno važno jer puštamo prvu uslugu saradnje javne uprave i privrede. Odgovorna vlada je spremna da olakša sve što je moguće građanima da završe svoj posao, rekla je Brnabić.

Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da je cilj da se promoviše kontinuirana digitalna transformacija društva i ekonomije.

Tabaković je rekla da Srbija ima 3,2 korisnika elektronskog bankarstva, a 2,3 miliona korisnika mobilnog bankarstva.

To je rast, u odnosu na prvo tromesečje 2020. godine, 14,45 odsto elektronskog bankarstva, odnosno rast od 29 odsto mobilnog bankarstva, rekla je ona i dodala da je vrednost transakcija građana i privrede elektronskim bankarstvom 22 miliona dinara, dok mobilno bankarstvo beleži transakcije vredne 519 milijardi dinara.

Generalni sekretar Udruženje banaka Srbije Vladimir Vasić rekao je da građani godišnje apliciraju za dva miliona gotovinskih kredita, a ako to čine u banci u kojoj nemaju račun moraju da fizički obiđu pet do 10 institucija.

Uslugom na e-Upravi, rekao je Vasić, ušteda je 10 do 20 miliona sati ili 30 do 60 miliona evra, odnosno 180 miliona papira, odnosno 900 tona.

Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihajlo Jovanović rekao je da je ovo prva usluga koja je urađena za banke i svoja dokumenta bankama mogu da proslede "e-građani" koji se prijavljuju na e-Upravi sa najvišim ili srednjim stepenom sigurnosti.

Jovanović je rekao da se za sada mogu izabrati ponude Mobi banke, Eurobanke i Sberbanke, objašnjavajući korak po korak kako se pokreće usluga.   

Predsednica Izvršnog odbora Mobi banke Marija Popović ocenila je da je ovo prvi projekat saradnje privatnog i javnog sektora i da on predstavlja prekretnicu u procesu digitalizacije u Srbiji.

Ona je zahvalila guvernerki NBS na svemu što je uradila za stabilnost bankarskog sektora.

Foto: FoNet/Zoran Mrđa