Premijerka Brnabić na Generalnoj skupštini UN

|   Info
Premijerka Ana Brnabić predvodiće delegaciju Srbije na 73. zasedanju Generalne skupštine UN od 24. do 28. septembra u Njujorku.
Foto: Fonet

Izvor: b92

To je saopšteno iz Vlade Srbije i dodaje da će u srpskoj delegaciji biti i prvi potpredsednik Vlade i ministar spollnih poslova Ivica Dačić.

Ana Brnabić obratiće se Generalnoj skupštini UN u četvrtak, 27. septembra. 

U generalnoj debati učestvovaće neki od najuticajnijih svetskih političara i lidera, između ostalih, i predsednik SAD Donald Tramp, premijerka Velike Britanije Tereza Mej, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, premijer Japana Šinzo Abe, premijer Španije Pedro Sančes i mnogi drugi. 

Glavna tema Generalne debate 73. zasedanja Generalne skupštine UN je "UN relevantne za sve ljude: Globalno liderstvo i podeljena odgovornost za mirna, jednaka i održiva društva". 

Kao glavna pitanja izdvojena su unapređenje i bolje razumevanje sistema UN i jača podrška multilateralizmu, kao i implementacija odluka GS UN i pronalaženje efikasnog odgovora na izazove koji ugrožavaju mir, jednakost i održivost društva, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije. 

Predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovaće u ponedeljak, 24. septembra, prijemu koji organizuje predsednik SAD Donald Tramp, a biće i jedna od zvanica na ručku koji za šefove delegacija priređuje generalni sekretar UN Antonio Gutereš u utorak, 25. septembra, a učestvovaće i na sastanku na visokom nivou pod nazivom "Akcija za mir" koji je posvećen mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara UN. 

Premijerka Brnabić biće i jedan od učesnika poslovnog foruma "Blumberg global" u sredu, 26. septembra, a imaće i niz bilateralnih sastanaka sa svetskim liderima, između ostalih i s premijerom Holandije Markom Ruteom i predsednikom Švajcarske Alenom Berseom, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar