Tim za škole: Nema prepreka da školska godina počne 1. septembra

|   Info
Tim za škole razmatrao je danas epidemiološku situaciju u zemlji i zaključio da nema prepreka da školska godina počne 1. septembra, kao i da oblik nastave bude neposredan, bez ograničenja broja učenika u odeljenjima.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

"S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i činjenicu da, uz primenu odgovarajućih mera, škole ni do sada nisu bile primarno mesto transmisije virusa, zaključeno je da povratak đaka u klupe neće uticati na povećanje broja zaraženih“, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Kako je saopšteno, on je dodao da ako se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi bolesti koji mogu ukazivati na kovid-19, škole obaveštavaju roditelje, a do njihovog dolaska, učenik se smešta u posebnu prostoriju, pod nadzorom nekog od zaposlenih u školi, i pritom i učenik i zaposleni treba da nose masku.

Ako se tokom boravka u školi kod zaposlenog pojave simptomi, zaposleni je dužan da odmah stavi masku i da napusti školu radi odlaska na pregled kod lekara.

Preporuka Tima za škole je da se dosledno primenjuju propisane opšte mere i mere lične zaštite od infekcije.

Posebno se preporučuje osetljivim osobama s povećanim rizikom od težih formi bolesti primena zaštitne maske u situacijama masovnih okupljanja u zatvorenom prostoru bez mogućnosti održavanja rastojanja.

Ružić je rekao da su dozvoljeni i izleti, ekskurziji i drugaputovanja učenika i dece u školama i predškolskim kolektivima.

S obzirom na to da je pandemija i dalje u toku, kao i da postoje faktori rizika koji mogu dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije, Tim za škole će i ubuduće razmatrati epidemiološku situaciju na nedeljnom nivou, sagledavati i preispitivati preporuke, koje će biti menjane po potrebi, dodao je ministar.