Prijem dva remontovana "miga 29"

|   Info
Na aerodromu u Batajnici obavljen je svečani prijem dva remontovana "mig 29", koje je Srbija nabavila od Rusije, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kojeg je dočekala počasna četa Vojske Srbije. Izveden je i probni let "migova" koji su proteklih meseci modernizovani i u potpunosti pripremljeni za operativnu upotrebu.
Foto: YouTube printscreen


Izvor: RTS, Tanjug

Dva "miga 29", koji su remontovani u Srbiji, od danas su u sastavu Ratnog vazduhoplovstva Srbije.

Dva remontovana "miga 29" uspešno su obavila prvi, probni let sa Aerodroma u Batajnici. Ovo je prvi put da ovim letelicama upravljaju srpski piloti.

Jednim je upravljao pukovnik Aleksandar Piposki, a u drugom su se nalazili major Zoran Jokić i pukovnik Brane Krnjajić.

Probni let aviona trajao je 35 minuta, sa poletanjem i sletanjem.

Svečanom prijemu "migova" (jedan jednosed i jedan dvosed) prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin i predstavnici Vojske Srbije, kao i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin.

Posle prizemljenja dva miga "četiri plus" generacije, predsednik Aleksandar Vučić se obratio javnosti.

U oktobru prošle godine šest "migova" je u delovima dopremljeno u Srbiju.

Vučić je po dolasku tih aviona rekao da ćemo imati ozbiljnu eskadrilu, ubedljivo najsnažniju u našem regionu, kao i da sa tim avionima rešavamo problem u narednih 20 godina.

Avioni su predstavljeni 20. oktobra na paradi povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Tada je najavljeno da će biti remontovani sa još četiri "miga 29" koji su kupljeni 1987. godine.

Remont i modernizacija svih deset "migova 29" košta 185 miliona evra.

Vučić je nedavno, u obraćanju novinarima posle pokazne vežbe gađanja iz streljačkog naoružanja u Nikincima, krajem jula, najavio da će pre kraja godine u upotrebi u Vojsci Srbije biti najmanje osam ili devet aviona "mig 29".

Dodao je da će prvi put u upotrebi biti osam ili devet borbenih aviona "četiri plus" generacije.

On je tada najavio i da će Srbija nabaviti devet novih "erbasovih" helikoptera H145M, ali i još tri Mi-17 i četiri Mi-35 borbena helikoptera.

Ministarstvo odbrane je, takođe, ranije najavilo da će svih 14 "migova 29" do kraja ove godine ili najkasnije početkom sledeće biti u letnom stanju.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar