Proizvodnja električne energije se odvija normalno

|   Ekonomija
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je za RTS da je situacija stabilna što se tiče proizvodnje i snabdevanja električnom energijom.
Foto: televizija Kopernikus

Izvor: RTS

"Uglavnom sve toplane u Srbiji rade u režimu 24 sata dnevno, tako i 'Beogradske elektrane' rade u režimu 24 sata i isporučuju električnu energiju – stanovi su topli", kaže Antić.

Navodi da, kada je distribucija električne energije u pitanju, ona je u potpunosti u skladu sa očekivanjima ako se pogleda vremenska situacija u Srbiji.

"Pojedininačni su slučajevi u Srbiji, da neki zaseok u brdskoplaninskim krajevima nema napajanje električnom energijom, a to u procentima iznosi 0.18, uzimajući u obzir da je evropski prihvatljiv tehnički okvir jedan procenat, onda ćete videti da smo dobro obavili posao", ističe Antić.

Ako se ledeni dani nastave, ministar kaže da je obezbeđeno snabdevanje svim ključnim energentima.

"Kada je gas u pitanju, mi povlačimo potrebne količine. Još uvek smo značjno ispod onog dnevnog minimuma koji bismo mogli da isporučimo što iz pravca Mađarske, što iz podzemnog skladišta 'Banatski dvor' koji štedimo", napominje Antić.

Potpisivanje sporazuma iz gasne privrede sa Putinom

Tokom posete predsednika Rusija Vladimra Putina, ministar energetike najavljuje da je pripremljeno nekoliko sporazuma, a većina će biti iz gasne privrede.

"Mi očekujemo konačni iksorak po pitanju proširenja skladišta 'Banatski dvor' i očekujemo druge sporazume u oblasti gasne privrede, pre svega mislim na mogućnost izgradnje gasnih elektrana u Srbiji, kao i dodatne mogućnosti alternativne gasifikacije putem tečnog naftnog gasa", ističe Antić.

Najavljuje da očekuje da se prilikom posete ruskog predsednika razgovara i o daljoj modernizaciji i rehabilitaciji "Đerdapa 2".

Što se tiče preuzmanja RTB "Bor", koje se desilo 18. decembra, ministar Antiće podseća da je kineska kompanija "Ciđin" platila 350 miliona dolara i isplatila sva dugovanja u vrednosti od 200 miliona dolara.

"Tako da sada ta rudarska kompanija bez tereta iz prošlosti nastavlja da se bave svojim poslovima. Očekujem neke projekcije za proizvodnju u 2019. godini, njihove najave su bile optimistične i ja verujem da će oni to u potpunosti ostvariti", ističe Antić.

O mini-hidroelektranama

Antić ističe da se energetske dozvole za izgradnju mini-hidroelektrana daju onim projektima koji imaju sve neophodne saglasnosti i Ministarvo je u obavezi da im u skladu sa zakonom da energetsku dozvolu koja je, kako kaže, samo jedan korak da bi neko stekao pravo da gradi.

"Postoje pojedinačni slučajevi koje treba analizirati, ako postoje loši uticaj na prirodnu sredinu, onda ih ne treba graditi, ali isto tako ih ne treba ni generalizovati zato što se takvi procesi događaju i u razvijenijim zemljamau Evropi. Njima se treba baviti konsekvento, lokalne samoprave su prvi i poslednji korak, oni donose građevinske dozvole, mi smo tu samo jedan stepenik između i radimo u skladu sa zakonom", zaključuje ministar energetike Aleksandar Antić.