Projekcija filma "Svedočenje" i promocija knjige "Tuzlanska kapija-režirana tragedija

|   Info
U Gradskoj kući u Nišu, održana je promocija knjige “Tuzlanska kapija-režirana tragedija” i projekcija filma “Svedočenje”, a u okviru aktivnosti tima za odbranu generala Novaka Đukića, koji je pred sudom BiH osuđen za navodno granatiranje Tuzle 1995. godine.

Autor u knjizi dokumentuje pristrasnost i nepoštovanje ljudskih prava Suda BiH – odsek za ratne zločine, koji je osudio generala Novaka Đukića na 25 godina zatvora a nakon apelacije na 20 godina, zato što je navodno 25. maja 1995. godine, naredio artiljerijskom vodu topova da granatira, uži lokalitet centra grada Tuzle zvani “Kapija”, usled čije je ekplozije smrtno stradalo 71 lice, a lakše i teže ranjeno 150 do 240 osoba.
-Reakcije ljudi me posebno ove godine iznenađuje. Do sada su iz Srbije u Tuzli litije nosili iz Novog sada, Beograda. Rekli su da su im tamo tufahije dobre i da ih tamo uvek lepo dočekaju, a ove godine nikoga nije bilo. Znači da je nešto puklo, reakcije spuštaju polako loptu, jer su videli da su pobili sami sebe.
Ilija Branković u filmu svedoči sa ciljem da se argumentima, zasnovanim na nalazima i mišljenjima domaćih i inostranih eksperata, suprotstavi lažnom nalazu veštaka tužilaštva prof. Berke Zečevića i da se suprotstavi presudi suda BiH, koji je osudio generala Novaka Đukića isključivo na osnovu lažnog svedočenja.
-Scenario sam ja pravio nakon što su svetski stručnjaci sve rekli. Advokati, forenzičari, inžinjeri i svi oni ostali članovi tima a ja sam im samo bio šef. Kada sam sve dokaze prikupio, video sam koliko je sve lažno i katastrofalno i kako su nas optužili za nemoguće.
Uz veliku pomoć Vlade i Ministarstva odbrane Republike Srbije i  Vlade Republike Srpske na poligonu Nikinci 2014. izgrađena je “Replika” trga Kapije iz Tuzle gde su ekspertski timovi iz Srbije, Republike Srpske, Češke, Francuske i Izraela izvršili ekspertize  koje je veštak tužilaštva prezentovao Sudu BiH, da bi isti doneo optužujuću presudu. Svaki nalaz završen je zaključkom da 25. maja 1995. godine, na trgu “Kapija” nije eksplodirao nikakav ispaljeni projektil.